Povjerenje potrošača u Hrvatskoj i dalje stagnira

49

povjerenje-potrosaca-zagreb-noc-midiStagnacija indeksa povjerenja potrošača odražava činjenicu da je Hrvatska i dalje u recesiji

GfK indeks povjerenja potrošača zabilježio je u rujnu lagani rast koji ipak nije promijenio kratkoročni trend stagnacije. Komponenta koja mjeri sklonost potrošnji pada dva mjerenja za redom i u rujnu je niža za 29% u odnosu na travanj ove godine, pokazalo je istraživanje agencije GfK.

Komponente koje mjere ocjenu sadašnjeg financijskog stanja te očekivanja u pogledu dohotka i u rujnu nastavljaju s blagim rastom pri čemu je ocjena sadašnjeg financijskog stanja u odnosu na travanj porasla za 32%.

Stagnacija indeksa povjerenja potrošača odražava činjenicu da je Hrvatska i dalje u recesiji. Zabrinjava međutim nastavljeni pad sklonosti potrošnji čija se vrijednost sada nalazi ispod vrijednosti iz studenog 2010. – mjeseca u kojem je prvi puta od srpnja 2008. godine zabilježen rast te komponente.

To sugerira da slabi potrošačka dimenzija makroekonomskog oporavka koji bi, ukoliko se ovaj trend nastavi, mogao uslijediti kasnije nego što se trenutno predviđa, navode iz GfK.

Indeks je dobiven istraživanjem stavova na reprezentativnom uzorku od 1000 ispitanika Republike Hrvatske.

gfk-indeks-povjerenja-potrosaca-graf-001Skala indeksa je od 0-100 pri čemu vrijednosti iznad 50 predstavljaju uzlaznu fazu ekonomskog ciklusa.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here