Unilever kupuje ruskog proizvođača kozmetike Kalinu

39

Britansko-nizozemski proizvođač robe široke potrošnje Unilever najavio je u petak da će za 500 milijuna eura kupiti najvećeg ruskog proizvođača kozmetike Kalinu, čime će istisnuti francuski L’Oreal s pozicije drugog najvećeg proizvođača proizvoda za osobnu njegu u Rusiji.

kalina-koncern-kozmetika-midiTa se kupnja podudara s Unileverovom strategijom širenja na brzorastuća tržišta u razvoju poput Rusije, gdje tržište proizvoda za osobnu njegu raste po godišnjoj stopi višoj od 10 posto, i pozicionira ga odmah iza američkog konkurenta Procter & Gamblea. Britansko-nizozemska grupa želi amortizirati slabu potražnju na europskim i američkim tržištima, te je u potrazi za ulaganjima u regije u razvoju. U Unileveru očekuju da će do 2020 na tim tržištima ostvarivati tri četvrtine prihoda, u odnosu na sadašnjih oko 54 posto.

Najavljenom akvizicijom Unilever će osigurati pristup Kalininoj raširenoj distribucijskoj mreži i dobroj bazi za proizvodne inovacije.

Unilever je treća po veličini grupa u svijetu za proizvodnju hrane i proizvoda široke potrošnje a kupovinom Kaline dodat će vlastitim brendovima za njegu kože i kose Dove, Sunsilk, Timotei i Clear ruske brendove Pure Line, Black Pearl i Silky Hands.

Odjel osobne njege bilježi najveći rast u grupi Unilever i u 2010. generirao je gotovo trećinu prihoda grupe u iznosu 44,3 milijarde eura. Ima vrlo jake pozicije na tržištima u nastajanju poput Indije, Brazila i Kine.

Kalina je pak prognozirala da će ove godine ostvariti prihode od 303 milijuna eura, i to najvećim dijelom na tržištima Rusije, Ukrajine i Kazahstana. (H)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here