Virtualni novac

76

internet-shopping-tastatura-midiProces naplate je najosjetljiviji trenutak elektroničke kupovine te on za korisnika mora biti siguran, jednostavan i transparentno integriran u web dućan

Premda ipak zaostaje nekoliko godina, Hrvatska  u području internet trgovine nastavlja pratiti europske i svjetske trendove i puno je naprednija u odnosu na ostatak regije.

Hrvatski građani putem interneta zasad uglavnom kupuju u stranim trgovinama za koje ili nema domaće alternative ili su cijene nekoliko puta niže nego kod nas (npr. Amazon, eBay, razne nišne stranice).

Najčešći problemi hrvatskih poduzeća u implementaciji internetske trgovine su proizvodi koji su neprikladni za prodaju elektroničkim putem, potreba za ozbiljnom reorganizacijom poslovanja i tehnički problemi pri implementaciji (što iziskuje veće početne troškove, ali je takva investicija dugoročno isplativa), kao i nepovjerenje naših kupaca prema kupovini i plaćanju elektroničkim putem.

Međutim, problem je također i u nedovoljno razvijenoj zakonskoj regulativi. Tako donedavno u Hrvatskoj uopće nije bilo Zakona o elektroničkom novcu, što je sprečavalo mogućnost da trgovac u Hrvatskoj prima uplate putem PayPala, najpoznatijeg svjetskog sustava za online plaćanje.

Nakon što je Sabor u prosincu 2010. usvojio Zakon o elektroničkom novcu ta prepreka je konačno otklonjena te je u ožujku 2011. omogućena isplata prema korisnicima u Hrvatskoj.

To će znatno olakšati poslovanje domaćim internet trgovinama koje žele izaći na iznimno kompetitivno strano tržište, gdje je PayPal de facto standard u plaćanju koji  omogućava prijenos novca u potpunosti preko interneta.

U Hrvatskoj je već započela implementacija prvih sustava za PayPal plaćanje u internet trgovinama, no još uvijek ne postoje točni podaci o tome koliko je trgovaca implementiralo ovaj sustav ni kakvi su početni rezultati.

Mi očekujemo da će idućih godina doći do pravog buma elektroničke trgovine u Hrvatskoj te da će se naše tvrtke sve više okretati svjetskom tržištu.

JEDNOSTAVNO I PREGLEDNO
Naime, danas se u Hrvatskoj više od 50 posto ljudi svakodnevno koristi internetom, a ta brojka će sve više rasti. Nove generacije su sve više okrenute korištenju interneta u svakodnevnom životu pa raste i kupovina proizvoda preko weba iz Kine, Japana ili SAD-a, od potrošačke elektronike pa sve do odjeće i obuće.

Stoga će se i domaće trgovine morati prilagoditi svjetskim tokovima i implementirati sustave za internet prodaju kako bi se mogle nositi sa stranom konkurencijom. PayPal sustav im je u tom slučaju najlogičniji izbor za prijenos novca zbog svoje jednostavnosti i globalne prihvaćenosti.

Postoji nekoliko stvari na koje svaki trgovac mora paziti pri implementaciji internet trgovine i odabiru načina plaćanja. U prvom redu, trgovac se mora staviti u poziciju samog kupca.

Internet trgovina mora biti jednostavna i pregledna, razumljiva svakom korisniku, s jednostavnim procesom naručivanja kako loše sučelje ili kompliciran proces narudžbe ne bi stvarali osjećaj nepovjerenja i odvraćali kupce koji se ne snalaze baš najbolje za računalom.

Proces naplate, tj. predaja osobnih podatka je najosjetljiviji trenutak elektroničke kupovine te on mora za korisnika biti siguran, jednostavan i transparentno integriran u web dućan.

Važno je da svaki kupac ima jamstvo da neće biti prevaren i da će za svoj novac dobiti točno onaj proizvod koji je naručio i platio. Nakon implementacije internet trgovine prodaju ne treba nikako zasnivati na slučajnom dolasku korisnika preko web pretraživača, već treba aktivno ulagati u online marketing, tj. search, display i društvene kampanje te PR.

Svaki trgovac prije uvođenja internet trgovine mora imati jasan izračun koliko ga košta investicija implementacije, održavanje sustava, te koliki će mu biti povrat na tu investiciju.

Dakle, pitanje je koliku vrijednost za novac trgovac dobiva implementacijom. Svaki trgovac mora znati cijenu implementacije e-commerce rješenja, ali i korist od njega.

Domaćim proizvođačima i trgovcima koji budu znali iskoristiti ove mogućnosti otvaraju se vrata cijelog svjetskog tržišta, no hoće li znati iskoristiti prednosti internet trgovine ipak ovisi isključivo o njima samima.

neven-jacmenovic-fotka-potpis

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here