Žitarice drugi izbor najvažnijeg obroka dana

34

zitarice-za-dorucak-u-zdjeli-ftdIstraživanje je pokazalo da hrvatski građani ne zanemaruju prvi, često nazivan i najvažniji obrok dana te kako su im žitarice sve miliji “snack” za doručak

anketa-zitarice-graf-001Istraživanje magazina Ja TRGOVAC i agencije Hendal o prehrambenim navikama građana kada je riječ o doručku i konzumaciji žitarica za doručak, provedenom tijekom rujna ove godine na reprezentativnom uzorku od 402 ispitanika, pokazalo je da hrvatski građani ne zanemaruju prvi, često nazivan i najvažniji obrok dana te kako su im žitarice sve miliji “snack” za doručak.

Naime, da je doručak obrok koji nikada ne propuštaju ističe ukupno 243, odnosno 60,4% ispitanih u okviru uzorka.

S druge strane, četvrtina anketiranih kaže kako uopće ne doručkuje, a onih neodlučnih ispitanika koji doručkuju “kako kad” ima 14,4%.

anketa-zitarice-graf-002Na pitanje što najčešće konzumiraju za doručak najveći broj sudionika ankete kao odgovor ističe kruh s namazom (40,5%). Slijede žitarice s 15,3% i mesni naresci s 11,3%, dok su peciva omiljena kod 9,6% građana. Omlet, odnosno jaja konzumira njih 5%, voće 4,3%, a nešto drugo preostalih 14%.

Kada je riječ o jutarnjem piću, Hrvati su gotovo podjednako kavopije (navodi 26,2%), koliko i “mlijekopije” (24,9%). Čaj uz doručak konzumira 19,6% ispitanika, vodu 8%, tekući jogurt 6,31%, a sok od naranče i bijelu kavu njih 4,3%.

Istraživanje je pokazalo kako su hrvatski potrošači sve skloniji i konzumiranju žitarica za doručak. Naime, upitani jesu li ikada konzumirali žitarice za doručak potvrdno odgovara 63,5% anketiranih.

anketa-zitarice-graf-003Među njima je najviše onih koji žitarice za doručak konzumiraju barem jednom tjedno, što navodi 40,3% sudionika ankete.

Svakodnevno ili gotovo svakodnevno žitarice doručkuje 23%, dok onih koji to rade tek jednom mjesečno ima 22%.

Barem jednom godišnje ili čak rjeđe od toga žitarice za doručak priušti si 14,6% ispitanih građana.

Istraživanje je provedeno krajem rujna 2011. godine na nacionalno reprezentativnom uzorku od 402 građana Republike Hrvatske starijih od 15 godina.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here