Američki trgovci sa zebnjom dočekuju ‘crni petak’

32

amerika-crni-petak-guzva-trgovina-large‘Crni petak’, dan koji označava početak blagdanske kupovine, za američke trgovce snažan je pokazatelj poslovanja u predstojećem razdoblju, a ove godine trebao bi dati odgovor čeka li Ameriku još šest mjeseci recesije

Američki trgovci ovogodišnji ‘Crni petak’, dan u kojem tradicionalno ostvaruju najveću dnevnu zaradu u godini, dočekuju u strahu da će kriza eurozone i deficit američkog proračuna negativno utjecati na raspoloženje potrošača.

‘Crnim petkom’ naziva se dan nakon američkog nacionalnog praznika Dana zahvalnosti koji označava početak blagdanske kupovine u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Za američke trgovce to je ujedno dan s najvećim prometom u godini, piše FT. Oko petine svih godišnjih kupovina obavi se u razdoblju između Dana zahvalnosti i Božića.

Za trgovce je zarada na taj dan često pokazatelj hoće li dočekati kraj godine u plusu i hoće li uspjeti obraniti svoj tržišni udjel.

Ekonomisti, financijaši, demografi i ostali analitičari pokušat će pak iz ovogodišnjeg ‘crnog petka’ zaključiti čeka li Ameriku novih šest mjeseci recesije. Ove godine situacija je neizvjesnija nego inače, a napetost dodatno pojačavaju predsjednički izbori koji će se održati iduće godine. Povijesno gledano, gospodarsko stanje države jedan je od faktora koji presuđuje na predsjedničkim izborima, piše Bloomberg.

Trgovce najviše brinu tanki kućni proračuni američkih potrošača, a analitičari upozoravaju da bi kriza u eurozoni i manjak američkog trgovačkog proračuna mogli odvratiti Amerikance od potrošnje.

Potrošači su u prošlosti bili glavni zamašnjak američkog prosperiteta, a potrošnja je imala veliku ulogu u američkom stilu života. Gospodarski oporavak uvelike će ovisiti o tome je li vraćeno povjerenje potrošača.

Mnogi trgovci, poput robnih kuća Macy’s i Kohl’s te trgovina Walmart i Toys R Us, s blagdanskim popustima i rasprodajama počeli su već u četvrtak, a milijuni Amerikanaca pohrlili su u trgovine unatoč nacionalnom prazniku.

Nacionalna federacija maloprodaje (National Retail Federation) procjenjuje da će u iduća tri dana kupnju obaviti 152 milijuna ljudi.

Prema prognozama blagdanska kupovina ove godine trebala bi porasti za 2 do 4 posto u odnosu na prošlu godinu. U 2010. godini ostvaren je promet od 452 milijarde dolara, što je 5,2 posto više nego prethodne godine. Nakon dvije godine pada, lani se blagdanska kupovina vratila na razinu iz 2007. godine. (Bankamagazin)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here