Cijene hrane na najnižoj razini u 11 mjeseci

55

Cijene hrane pale su u listopadu na svjetskim tržištima na najnižu razinu u 11 mjeseci, odražavajući zaranjanje cijena žitarica, šećera i ulja, objavila je u četvrtak agencija Ujedinjenih naroda, ublažavajući bojazni povezane s inflacijom uoči objave odluke Europske središnje banke o kamatnim stopama.

hrana-svijet-cijene-largeFAO-v indeks svjetskih cijena hrane pao je tako u listopadu na 216 bodova, što je njegova najniža razina razina u zadnjih 11-mjeseci.

Time je na mjesečnoj razini zabilježio pad za četiri posto a niži je devet posto od rekordnih 238 bodova, zabilježenih u veljači ove godine, objavila je Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO). Tako je u prošlom mjesecu nastavljen trend pada cijena hrane, koji je započeo u lipnju.

Indeks mjeri bilježi mjesečne promjene cijena za košaricu prehrambenih proizvoda koja se sastoji od žitarica, uljarica, mliječnih proizvoda, mesa i šećera.

Indeks cijena žitarica FAO-a, koji uključuje cijene pšenice, riže i kukuruza, pao je za pet posto u odnosu na rujan, na prosječna 232 boda u listopadu, istaknula je agencija.

Istodobno je u listopadu indeks cijena šećera iznosio 361 bodova, čime je kliznuo za pet posto u odnosu na rujan.

Indeks cijena ulja i masti spustio se za šest posto, na 223 boda, dok je indeks za meso i mliječne proizvode također bilježio pad, iako najskromniji u usporedbi s ostalim sastojcima FAO-ve košarice.

U odvojenim prognozama, također objavljenim u četvrtak, u FAO-u ukazuju na nastavljene “ekstremne oscilacije” cijena hrane, koje time prate nestabilna financijska i tržišta dionica. “Snažna kolebanja valutnih tečajeva i neizvjesnost na tržištima energije također pridonose naglim promjenama trenda na tržištima poljoprivrednih proizvoda”, primjećuje analitičar FAO-a Abdolreza Abbassian.

FAO je potvrdio prognozu o rekordnoj proizvodnji žitarica u ovoj godini od 2,325 milijardi tona, što je 3,7 posto više nego u prethodnoj godini. Pritom bi se proizvodnja pšenice trebala povećati za šest posto, na 691 milijun tona. U FAO-u pritom ukazuju na oporavak proizvodnje u Zajednici Nezavisnih Država (ZND) nakon suša u prethodnoj sezoni.

Prognoze za opskrbu u sezoni 2011/2012. blago su poboljšane u odnosu na početak sezone zahvaljujući prilagođenim procjenama proizvodnje i skromnijem rastu potražnje no što se očekivalo, s obzirom na makrogospodarske probleme u razvijenim zemljama, navodi FAO u prognozama. (H)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here