Indija otvara tržište inozemnim maloprodajnim lancima

33

walmart-tesco-carrefour-metro-logo-midiIndijska vlada odobrila je 51-postotno izravno strano ulaganje u maloprodajne lance, čime je utrt put velikim svjetskim lancima poput američkog Walmarta i francuskog Carrefoura da uđu na tržište

Indija je odobrila svjetskim trgovačkim lancima dugo očekivanu liberalizaciju pristupa svom maloprodajnom tržištu, ukupno vrijednom čak 450 milijardi dolara.

Indijska vlada odobrila je 51-postotno izravno strano ulaganje u maloprodajne lance, čime je utrt put velikim svjetskim lancima poput američkog Walmarta i francuskog Carrefoura da uđu u jedno od najvećih svjetskih maloprodajnih tržišta.

“To je važno ne samo za općenito ubrzanje gospodarskog rasta, već i za suzbijanje inflacije i poboljšanje kvalitete života za više od 50 posto stanovništva”, izjavio je guverner indijske središnje banke Duvvuri Subbarao.

Strani trgovački lanci moći će poslovati samo u indijskim gradovima s više od milijun stanovnika.

Također, indijska vlada inzistirat će da strani trgovci otprilike trećinu svoje robe uzimaju od malih proizvođača te da investiraju minimalno 100 milijuna dolara u Indiju pri čemu polovinu tog iznosa u ‘krajnju’ infrastrukturu.

“Vjerujem da će zbog toga poteza troškovi potrošačima pasti, dok će proizvođači postizati bolju cijenu”, kazao je indijski ministar trgovine Anand Sharma.

Cijene dionica indijskim maloprodajnih tvrtki porasle su danas na indijskoj burzi, u očekivanju interesa velikih svjetskih trgovačkih lanaca. (H)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here