Maraska smanjila gubitak

26

Tvrtka za proizvodnju i promet alkoholnih i bezalkoholnih pića zadarska Maraska u prvih je devet mjeseci ove godine ostvarila gubitak od 1,4 milijuna kuna, što je smanjenje u odnosu na isto razdoblje lani kada je gubitak iznosio 3,1 milijun kuna, podaci su iz nekonsolidiranog financijskog izvješća Maraske objavljenog na Zagrebačkoj burzi.

maraska-zadar-midiGubitak je prvenstveno posljedica povećane zaduženosti i kao rezultat toga visokih financijskih rashoda, navodi se u pojašnjenju poslovnih rezultata. Tvrtka je u u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila poslovne prihode u iznosu od 92,8 milijun kuna, što je povećanje od 8,7 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Prihodi od prodaje u zemlji porasli su sedam posto, na 75,7 milijuna kuna, a prihodi od prodaje na inozemnim tržištima veći su za 11 posto i iznose 12,6 milijuna kuna.

Maraska je u prvih devet mjeseci ove godine imala poslovne rashode u visini od 89,4 milijuna kuna, što je porast od 5,1 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Glavninu rashoda čine materijalni troškovi koji su povećani sa 53,8 milijuna kuna na 62,05 milijuna kuna.

U strukturi poslovnih rashoda značajan je pad troškova osoblja i to za 20 posto zbog smanjenja broja zaposlenih, navodi se u izvješću.

Naime, od 1. veljače ove godine Maraska i Koestlin ujedinili su distribuciju svojih proizvoda koju obavlja tvrtka Mepas pa su u njoj zaposleni djelatnici koji su do 1. veljače bili zaposleni u prodaji i distribuciji Maraske i Koestlina.

Navedenim ujedinjavanjem distribucije smanjeni su troškovi osoblja u obje tvrtke, no povećani su troškovi na poziciji ostalih troškova zbog naknada za distribuciju koju zaračunava Mepas.

Rashodi po osnovu kamata i tečajnih razlika povećani su 12,2 posto, što je posljedica povećane zaduženosti i porasta tečaja ino valuta, stoji u izvješću. (H)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here