MasterIndex istraživanje: Stabilan proboj internet kupovine

88

mastercard-online-trgovina-largePrema istraživanju MasterCarda, čak 75% korisnika kreditnih kartica u posljednja je tri mjeseca obavilo kupnju online, a 80% ispitanika vjeruje da je kupovina putem interneta iznimno ili uglavnom sigurna

Veliko nacionalno online istraživanje MasterIndex, koje je kompanija MasterCard Europe provela u rujnu 2011. godine, pokazalo je da raste povjerenje u sigurnost internet kupovine u Hrvatskoj, što predstavlja dobru osnovu za daljnji razvoj elektronskog plaćanja u zemlji, kažu u toj kartičarskoj kući.

Više od polovice korisnika kreditnih kartica, njih 55%, često ili povremeno kupuje putem interneta, a čak 75% ovim je putem obavila kupnju u posljednja tri mjeseca.

Ukupno 44% korisnika platnih kartica najčešće koristi kreditne kartice i kartice s odgodom plaćanja prilikom internet kupovine, a PayPal ili slične servise koristi njih 24% – obično mlađi ispitanici u dobnoj skupini ispod 40 godina.

Kada je u pitanju sigurnost kupovine putem interneta, većina korisnika, njih sveukupno 80%, istaknulo je kako vjeruju da je takva vrsta kupovine iznimno ili uglavnom sigurna.

Korisnici iz sjevernog dijela Hrvatske (10%), Slavonije (12%) i Dalmacije (11%) pokazali su manje povjerenja prema e-trgovini.

Udio od 39% ispitanika koji ne koriste e-trgovinu istaknulo je kao glavni razlog izbjegavanja kupovine putem interneta činjenicu što to nikada ranije nisu probali, a njih 38% je upravo bojazan o nedovoljnoj sigurnosti spriječila da se upuste u ovoj vid kupovine. Na trećem mjestu razloga zašto ne kupuju putem interneta ispitanici su naveli da sve što im je potrebno ionako mogu kupiti u fizičkim trgovinama.

Kao glavne razloge veće motivacije za online kupnju, ispitanici su na prvo mjesto stavili posebne popuste i povoljnije uvjete kupnje, besplatna dostava našla se na drugom mjestu, a nakon toga slijedi veća raznolikost proizvoda, mogućnost kupovine u bilo koje doba dana i noći te veća razina sigurnosti kupnje.

“Ovi podaci kazuju nam da je korisnike potrebno dodatno potaknuti i educirati o sigurnosti te pametnoj online kupovini. Istraživanje je također pokazalo kako skoro polovica ispitanika, njih 49%, vjeruje da je glavna prednost online kupovine upravo njezina praktičnost i činjenica da možete kupovati iz udobnosti vlastitog doma. Sigurni smo da će u budućnosti sve više korisnika prepoznati brojne pogodnosti koje e-trgovine pružaju”, kazala je Aleksandra Babić, MasterCard Europe voditeljica marketinga i odnosa s javnošću.

Korisnici interneta u Hrvatskoj najčešće kupuju na inozemnim online stranicama (njih 44,4%), dok usluge hrvatskih online trgovina koristi 32,29% ispitanika.

MasterIndex istraživanje pokazalo je da žene i mlađi ispitanici u dobi do 30 godina putem interneta kupuju odjeću i obuću češće nego drugi ispitanici.

Usluge vezane uz kulturu najpopularnije su među građanima Zagreba, Istre i Dalmacije. Muškarci putem interneta najčešće kupuju elektroničke uređaje te stvari za kućanstvo, a zanimljiv je i podatak da opremu za bebe također najčešće kupuju muškarci između 30 i 39 godina.

MasterCard redovito provodi MasterIndex istraživanje o stavovima i ponašanju potrošača u različitim zemljama. MasterIndex istraživanje u Hrvatskoj prvi je puta provedeno u rujnu 2009. godine. Cilj istraživanja je analizirati navike u korištenju kartica u različitim situacijama i stavove prema karticama u Hrvatskoj. MasterCard Europe tako je u suradnji s GfK Hrvatska proveo kvantitativno online istraživanje na 1000 korisnika bankarskih usluga u dobi od 18 do 55 godina u rujnu ove godine.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here