Mercator prekida pregovore, Agrokor ne odustaje

21

agrokor-mercator-ftdMercatorova Uprava odlučila se na prekid pregovora nakon što je i službeno obaviještena da u pregovorima Agrokor nastupa sam, a ne u konzorciju s Europskom bankom za obnovu i razvoj i Međunarodnom financijskom korporacijom

Uprava slovenskog Mercatora objavila je u srijedu da prekida pregovore s koncernom Agrokor o uvjetima pod kojima je bila spremna dopustiti dubinski pregled poslovanja tvrtke radi prodajnog postupka u kojemu su se vlasnici natpolovičnog dioničkog paketa s Agrokorom namjeravali dogovoriti o prodaji svojih dionica.

Kako se navodi u priopćenju za javnost objavljenom na stranicama Ljubljanske burze, Mercatorova uprava odlučila se na prekid pregovora nakon što je i službeno obaviještena da u pregovorima Agrokor nastupa sam, a ne u konzorciju s Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) te Međunarodnom financijskom korporacijom (IFC), kako su prije bili obaviješteni.

“Uprava Mercatora zaključila je da nastavak potpore aktivnostima prodaje većinskog paketa dionica nije moguć, jer zbog izostanka ključnih ugovornih stranaka, EBRD-a i IFC-a, nije moguće zaključiti dogovor o zaštiti bitnih interesa skupine Mercator. Taj ugovor bio je preduvjet za našu potporu prodajnom procesu”, navedeno je u izjavi za javnost.

O tom je zaključku uprava Mercatora, navodi se u priopćenju, obavijestila i slovenski konzorcij prodavača dionica Mercatora – Pivovarnu Laško (PL) i slovenske banke suvlasnice.

Mercator u priopćenju također navodi da je spreman odmah ponovno proučiti mogućnost nastavka prekinutog prodajnog procesa ako se u konzorcij kupaca, koji je isprva bio naveden, uključi barem jedna od dviju financijskih institucija – EBRD ili IFC.

“Uz to, uprava Mercatora spremna je odmah i u potpunosti omogućiti pregled poslovanja i financijskog stanja skupine Mercator EBRD-u i IFC-u ili jednom od njih u slučaju da bi oni željeli izravno postati vlasnici značajnijeg paketa dionica Mercatora”, navodi se u priopćenju objavljenom na web-stranicama Ljubljanske burze u srijedu.

Agrokor bez komentara stava Mercatora; nastavlja pregovore s vlasnicima
Koncern Agrokor danas nije želio komentirati stav menadžmenta Mercatora da ne podupiru daljnji postupak prodaje većinskog paketa dionica tog trgovačkog lanca, ako u tom procesu uz Agrokor nisu EBRD i IFC, te izvijestio da nastavlja pregovore s vlasnicima Mercatora.

Iz Agrokora nisu željeli komentirati stav Uprave Mercatora, a u odgovoru na upit o stavu čelništva slovenske tvrtke potvrdili su da su 17. listopada predali neobvezujuću ponudu za kupnju 52 posto Mercatora.

“Potpisom ugovora o ekskluzivnosti, prodavatelj je potvrdio da je Agrokor najbolji ponuđač te nas izabrao u daljnje pregovore kao ekskluzivnog ponuđača. Sve to potvrđuje ukupnu kvalitetu Agrokorove ponude. Još jedanput želimo potvrditi da je Agrokor dao ponudu Konzorciju koji prodaje svoje dionice. Što se tiče stava menadžmenta (Mercatora), to ne bismo željeli komentirati, jer je to stvar njih i njihovih vlasnika. Agrokor nastavlja pregovore s vlasnicima i proces u skladu s procedurama”, navode iz Agrokora. (H)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here