Od Nove godine poskupljuju cigarete u BiH

31

cigarete-kutija-midiZbog povećanja trošarina u BiH do 2014. godine najjeftinija kutija cigareta koštat će 5 KM

Od početka 2012. godine posebna trošarina na cigarete bit će povećana s 0,45 KM na 0,60 KM po kutiji, a ukoliko se proizvođači cigareta i distributeri odluče da ukupno porezno opterećenje ‘prevale’ na krajnjeg potrošača, onda to može značiti poskupljenje od 0,35 KM po paklici cigareta, javlja portal Sarajevo-x.com.

Glasnogovornik Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, Ratko Kovačević, izjavio je da je Upravni odbor ove institucije usvojio novu odluku o utvrđivanju posebne i minimalne trošarine na cigarete za 2012. godinu te da odluka predstavlja nastavak usklađivanja trošarinske politike BiH s politikom trošarina na cigarete u EU.

“Usklađivanje će se provoditi do 2014. godine, kada bi minimalna trošarina na cigarete trebala da iznositi 2,60 KM po paklici cigareta, što konkretno znači da bi 2014. godine najjeftinija kutija cigareta iznosila 5 KM”, rekao je Kovačević.

Prema njegovim riječima, kalkulaciju novih maloprodajnih cijena cigareta formiranih u skladu s Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne trošarine na cigarete za 2012. godinu, proizvođači i veliki distributeri cigareta dužni su dostaviti u UIO najkasnije do 30. studenog ove godine.

Prihodi po osnovu trošarina na cigarete u ovoj godini trebali bi biti veći za 100 milijuna KM u odnosu na prethodnu godinu, kada je ukupno prikupljeno 556 milijuna KM.

Iduće godine, uz povećanje posebne trošarine, očekuje se dodatnih 100 milijuna KM prihoda prikupljenih po osnovu trošarine na cigarete.

Novom odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne trošarine na cigarete za 2012. godinu definirano je da će od 1. januara na cigarete biti plaćana proporcionalna trošarina po stopi od 42 posto na osnovicu utvrđenu u skladu s Zakonom o trošarinama i posebna trošarina u iznosu od 30 KM za 1000 komada, odnosno 0,60 KM za pakiranje od 20 komada.

Minimalne trošarine na cigarete za 2012. godinu iznosit će tako 1,65 KM po kutiji za pakiranje od 20 komada.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here