SAD: Rekordna prodaja za vikend Dana zahvalnosti

36

amerika-dan-zahvalnosti-kupovina-largeRano otvaranje trgovina i rast povjerenja potrošača pridonijeli su prodaji od 52,4 milijarde dolara, a rekordnih 226 milijuna kupaca posjetilo je trgovine i web stranice tijekom vikenda u usporedbi s 212 milijuna prošle godine

Rano otvaranje trgovina i rast povjerenja potrošača pridonijeli su rekordnoj prodaji od 52,4 milijarde dolara u SAD-u za vikend nakon Dana zahvalnosti – “Thanksgivinga”, prema izvještajima analitičara koje američki mediji prenose u ponedjeljak.

Maloprodajni lanci diljem SAD-a izvijestili su o snažnom porastu prodaje i prometa u trgovinama i online, od četvrtka do nedjelje.

Rekordnih 226 milijuna kupaca posjetilo je trgovine i web stranice tijekom vikenda započetog tzv. Crnim petkom, u usporedbi s 212 milijuna prošle godine, prema podacima Nacionalne maloprodajne federacije (NRF), koji uključuju i projekcije za nedjelju.

Očekuje se da će se povoljan trend nastaviti i danas, s gotovo 123 milijuna ljudi koji se očekuju u online kupnji za ‘Cyber’ ponedjeljak, ističe NRF.

Analitičar maloprodaje iz Chicaga, tvrtka ShopperTrak, objavila je da je na Crni petak prodaja porasla za 6,6 posto, u usporedbi sa samo 0,3 posto prošle godine.

Prosječni kupac potrošio je 398,62 dolara proteklog vikenda, što je porast prema 365,34 dolara prošle godine, ističe NRF.

Sve američke blagdane trgovci koriste kako bi s posebnim popustima i pogodnostima povećali prodaju, u čemu prednjači Dan zahvalnosti, s kojim počinje sezona prodaje za božićne blagdane, kada se u SAD-u ostvari oko petine godišnjeg prometa u maloprodaji.

Ellen Davis, potpredsjednica NRF-a, predviđa da će ukupna prodaja u ovogodišnjoj blagdanskoj sezoni rasti za 2,8 posto.

‘Cyber’ ponedjeljak također prate veliki popusti, tako Kohl’s primjerice, nudi popust od 20 posto za sve artikle i besplatnu dostavu. Best Buy daruje poklon-karticu od 10 dolara za podizanje robe u trgovini, kod online narudžbi većih od 100 dolara. (H)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here