Skroman rast kvartalne dobiti Carlsberga

19

carlsberg-radnik-proizvodnja-midiNeto dobit danskog proizvođača piva Carlsberga tek se skromno povećala u trećem tromjesečju u odnosu na isto razdoblje lani zbog nepovoljnih vremenskih prilika ovog ljeta u sjevernoj i zapadnoj Europi i pada na važnom ruskom tržištu.

Iz Carlsberga su u srijedu izvijestili da im je neto dobit u trećem tromjesečju iznosila dvije milijarde kruna (370 milijuna dolara), u odnosu na 1,9 milijardi u istom razdoblju lani.

Pritom su poslovanje u prošloj godini opteretili veliki troškovi restrukturiranja u Švedskoj, Danskoj, Norveškoj i Velikoj Britaniji i prodaja logističkog poslovanja u Francuskoj.

Prihodi su se u razdoblju od srpnja do kraja rujna smanjili na 17,4 milijarde kruna, s lanjskih 17,7 milijardi.

Glavni su razlog slabih rezultata bile nepovoljne vremenske prilike u sjevernoj i zapadnoj Europi, posebice u srpnju. Dodatni uteg bio je pad na ruskom tržištu, za sedam posto, u uvjetima žestoke konkurencije lokalnih i međunarodnih brendova.

Potvrdili su važeću prognozu za cijelu tekuću godinu, koju temelje na očekivanom blagom padu tržišta u zapadnoj i sjevernoj Europi, padu ruskog tržišta po niskoj jednoznamenkastoj stopi i nastavljenom rastu azijskih tržišta. (H)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here