Smrznuta hrana: Garancija raznolike prehrane

47

smrznuta-hrana-grasak-midiPravo je vrijeme za spremanje zimnice, a smrzavanje je u svakom slučaju najbolji način konzerviranja hrane. Kako pravilno ‘rukovati’ i što je sa zdravim sastojcima smrznute hrane, pitali smo nutricionisticu Aleksandru Žigić

Osim što ju možemo pronaći u ponudi u gotovo svakoj trgovini, smrznutu hranu odlikuje praktičnost čuvanja i jednostavnost pripreme. Također, prema tvrdnjama znanstvenika jednako je zdrava kao i svježa što potvrđuje i naša stručna sugovornica, nutricionistica Aleksandra Žigić.

Je li smrznuta hrana jednako zdrava kao i svježa?
Ako se radi o hrani koja je uzgojena na potpuno prirodan način, odnosno organski, ona je svakako najzdravija za konzumaciju svježa. No, kako je danas jako malo namirnica uzgojeno na taj način, smrzavanje se uzima kao idealna opcija kako bi kroz cijelu godinu bili opskrbljeni određenim namirnicama.

Zamrzavanje je u svakom slučaju najbolji način konzerviranja hrane. Da bi se dobila namirnica koja može biti duži period upotrebljiva i koja će imati jednaku ili vrlo sličnu nutritivnu vrijednost, boju, okus i teksturu poput svježe, potrebno je hranu podvrgnuti brzom procesu zamrzavanja i čuvati ju na temperaturi od -18 °C ili nižoj.

Kako se pri tom načinu konzerviranja hrane ne koriste nikakvi dodaci poput aditiva, možemo reći da je smrznuta hrana zdrava i najbolja supstitucija za svježu, a ako se radi o sezonskim namirnicama koje zamrznete brzo nakon branja, velika je vjerojatnost da će one imati veću nutritivnu vrijednost od namirnica koje su bile transportirane, skladištene i kojima je zapravo prošlo neko vrijeme od branja do konzumacije.

Koliko dugo čuvati hranu u zamrzivaču?
Jednostavno rečeno, hrana koja je na pravilan način zamrzavana i koja je neprestano čuvana na temperaturi od -18 °C ima neograničen vijek trajanja, ali njena kvaliteta se dužinom čuvanja mijenja, tako da postoje neke preporuke koliko bi se koja namirnica mogla čuvati. Tako npr. za sirovo meso u komadima vrijeme čuvanja iznosi 4 – 12 mjeseci, a za termički obrađeno meso 2 – 3 mjeseca.

Osim što je jednostavna za pripremu, koje su ostale prednosti zamrznute hrane?
Proces brzog zamrzavanja hrane i čuvanje hrane na -18 °C, s obzirom na kvalitetu, količinu vitamina, boju, teksturu i okus, osigurava da hrana najviše odgovara svježem proizvodu.

Samim time postoji mogućnost konzumacije raznog voća, povrća, gotovih i drugih jela i u vrijeme kada im nije sezona, pa je svakodnevna prehrana i u tim periodima raznolika i obogaćena. Usto, dodatna prednost upotrebe zamrznute hrane je  što se kod nekih namirnica smanjuje vrijeme pripreme hrane.

Što biste savjetovali kod pripreme, odnosno upotrebe smrznute hrane?
Zamrznutu hranu treba otopiti na pravilan način, što bi značilo ne na suncu, u vrućoj vodi i slično. Najbolji način je da se otapa u hladnjaku. Taj proces je nešto dugotrajniji, ali sigurniji.

Ili u hladnoj vodi, hrana treba biti u vrećici, a vodu treba mijenjati da ostane hladna, i treći način je u mikrovalnoj pećnici, a tako otopljena hrana treba odmah ići u proces pripreme.

smrznuta-hrana-trgovina-largeNa što kupci trebaju obratiti pažnju prilikom kupovine smrznute hrane?
Smrznuta hrana mora biti pravilno zapakirana, što znači da ambalaža mora biti neoštećena kako bi se održala kvaliteta proizvoda. Bitno je obratiti pažnju na to je li hrana u predviđenom hlađenom prostoru, je li odleđena i koji je rok trajanja, jer iako brzo zamrzavanje osigurava neograničenu trajnost na deklaraciji treba pogledati do kada je hrana, što se kvalitete tiče, najbolja za upotrebu.

Pregledom proizvoda možete uočiti promjenu boje koja može značiti da je hrana dugo ili neprimjereno skladištena, u neadekvatnoj ambalaži ili da je došlo do isušivanja.

Postoje li određene opasnosti po zdravlje do kojih dovodi prekomjerna upotreba smrznute hrane? Koju hranu ne smrzavati?
Gledano općenito, ako se radi o pravilnom načinu zamrzavanja i skladištenja, nema opasnosti od konzumacije smrznute hrane. Naravno, ako postoji mogućnost potrebno je konzumirati i svježe namirnice.

Trebalo bi izbjegavati zamrzavanje konzervi te jaja u ljusci. Razni umaci, majoneza, zelena salata, krastavci, pržena hrana te tjestenina ne bi se trebali zamrzavati.

Možemo li govoriti o nedostacima smrznute hrane?
Kao što je već rečeno, ako se radi o pravilnom načinu zamrzavanja i skladištenja, hrana konzervirana na taj način ima karakteristike najsličnije namirnici prije zamrzavanja, no kad god se pruži prilika trebalo bi konzumirati svježe ubrane namirnice jer ipak su one nutritivno najbogatije.

aleksandra-zigic-potpis

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here