Suprotno očekivanjima, u rujnu slab rast potrošnje

45

zena-kupovina-jabuke-lista-largeTrgovina na malo bilježi godišnje stope rasta, no te su stope mlitave pa ne možemo govoriti o oporavku maloprodaje, pišu analitičari RBA

Prema prvim rezultatima Državnog zavoda za statistiku trgovina na malo je u rujnu realno porasla 1 posto godišnje, odnosno 4 posto nominalno, pišu u četvrtak analitičari RBA.

Zbog visokog godišnjeg rasta broja turističkih dolazaka i noćenja u rujnu, rasta zapošljavanja na sezonskim poslovima u odnosu na rujan prošle godine te niske prošlogodišnje baze, ipak smo očekivali nešto veći rast.

Međutim, i rujan je potvrdio sliku kakvu gledamo već više od godinu dana.

Trgovina na malo bilježi godišnje stope rasta, no te su stope mlitave pa ne možemo govoriti o oporavku maloprodaje, posebno uzme li se u obzir visoki i dugotrajni pad koji je tome prethodio.

Nadalje, kretanja na tržištu rada ne pokazuju znakove stabilnog oporavka, posebno zato što značajnije zapošljavanje izostaje (izuzme li se sezonsko zapošljavanje), a prema kraju godine broj nezaposlenih bi trebao rasti.

Ponašanje potrošača prije svega je određeno kretanjima na tržištu rada i očekivanjima budućih kretanja. U tom kontekstu treba spomenuti i neizvjesnost u učinke vanjskih faktora, čije se pogoršanje već osjeća, što svakako može utjecati na optimizam potrošača i sklonost potrošnji.

Do kraja godine stoga očekujemo i dalje blage godišnje stope rasta maloprodaje, no bez pravog oporavka. Na razini cijele godine očekujemo vrlo blagi rast maloprodaje, tek nešto iznad 1 posto, a u 2012. godini stopa rasta mogla bi biti tek malo viša.

Razloge treba tražiti u relativno visokoj zaduženosti kućanstava (viša od prosjeka regije) te u stagnaciji realnih dohodaka.

Posljedično je i rast osobne potrošnje ograničen, pa bi ona za razliku od godina prije krize trebala slijediti rast gospodarstva, a ne biti njegovo pokretač. (Bankamagazin)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here