U EU se smiju proizvoditi samo cigarete koje se same gase

24

cigareta-pusenje-midiNovim standardima smanjuje se vrijeme gorenja cigarete, pa onda i mogućnost da opušak izazove požar, ističu u EU

Krajem ovog tjedna u Europskoj se uniji počinju primjenjivati novi sigurnosni standardi koji će natjerati duhansku industriju da proizvodi samo modificirane cigarete koje se same gase ako su upaljene i ostavljene bez nadzora.

Promjene stupaju na snagu 17. studenoga objavom u službenom listu EU i od tog dana sve cigarete koje se prodaju na tržištu 27 zemalja članica moraju imati “ugrađena” dva koluta debljeg papira koji ograničavaju dotok kisika i time usporavaju gorenje i na kraju gase cigaretu.

Kad cigareta gori bez nadzora, zapaljeni bi se duhan, kad dođe do tih kolutova, trebao sam od sebe ugasiti. Time se, objašnjava Europska komisija, smanjuje vrijeme gorenja cigarete, pa onda i mogućnost da opušak izazove požar.

Nove sigurnosne mjere dogovorene su na razini EU-a još 2008. godine, ali su proizvođači dobili tri godine za prilagodbu. Promjena su svjesni i u Adris grupi u čijem je sastavu najveći domaći proizvođač duhana.

“Mi na tom tržištu poslujemo i dužni smo poštovati sve propise. Nema dvojbe da ćemo raditi po propisima”, kazao je Predrag Grubić, direktor korporativnih komunikacija Adris grupe.

Europska komisija inicirala je promjene sigurnosnih standarda zbog toga što su neugašeni opušci jedan od glavnih uzroka smrtonosnih požara u Europi. Prema podacima kojima raspolaže Bruxelles, cigarete svake godine izazovu više od 30 tisuća požara diljem Europe, s oko tisuću smrtnih slučajeva i više od četiri tisuće ozlijeđenih.

Sjedinjene Američke Države, Kanada i Australija već su ranije počele primjenjivati ovakva sigurnosna pravila, a jedina država članica EU koja se u potpunosti prilagodila zasad je Finska. U Finskoj se nova vrsta cigareta proizvodi i prodaje od travnja 2010. godine, što je, tvrdi Komisija, smanjilo broj žrtava požara za 43 posto. To ukazuje da u EU “svake godine može biti spašeno i do 500 života”, ističu u Komisiji.

Povjerenik EU za zdravlje i potrošače John Dalli istaknuo je da “ne postoji sigurna cigareta i, očito, najsigurnije je uopće ne pušiti”. No, ako ljudi odaberu suprotno, onda će, dodao je Dalli, ove mjere potencijalno zaštititi stotine građana od opasnosti od požara. (Bankamagazin)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here