Analitičari očekuju usporavanje rasta maloprodaje

51

maloprodaja-prodavaonica-voce-midiProcjene pet makroekonomista koji su sudjelovali u anketi Hine kreću se od stagnacije do rasta potrošnje za 1,2 posto

Državni zavod za statistiku objavit će u petak prvu procjenu prometa u trgovini na malo u listopadu, a očekuje se nastavak rasta potrošnje, no po nešto nižoj stopi nego mjesec dana prije.

Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku očekuje rast potrošnje u listopadu u odnosu na isti lanjski mjesec za 0,7 posto, nakon što je u rujnu ojačao 1 posto. Njihove procjene kreću se od stagnacije do rasta potrošnje za 1,2 posto.

U posljednjih 13 mjeseci promet u trgovini na malo porastao je u njih 12, a samo je u ožujku neočekivano pao.

Posljednjih mjeseci rast prometa u trgovini na malo poticala je dobra turistička sezona, no u listopadu se očekuje slabljenje njezinog utjecaja na potrošnju.

“Usporavanje rasta bit će posljedica nastavka nepovoljnih trendova na domaćem tržištu rada te smanjenja utjecaja turizma na domaću maloprodaju“, navodi jedan od analitičara. Većina makroekonomista navodi i to da je rast potrošnje limitiran zbog slabosti domaće potražnje, visoke nezaposlenosti i niže razine raspoloživog dohotka.

“Očekujemo da će daljnji rast nezaposlenosti, pad realnog raspoloživog dohotka, neizvjesnost u pogledu radnog mjesta te budućih primanja, kao i razduživanje stanovništva izazvati blagi realni pad trgovine na malo u preostalom dijelu godine“, zaključuje jedan od makroekonomista u anketi. (Bankamagazin)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here