Britanski maloprodajni sektor u problemima

22

sainsburys-largeStrah od recesije i širenja krize smanjuje blagdansku potrošnju što bi moglo u Velikoj Britaniji izazvati val nesolventnosti unutar maloprodajnog sektora

Prema istraživanju GfK potrošačko je povjerenje u Velikoj Britaniji na razini iz razdoblja najgore krize tijekom  2009.,  a u studenom je maloprodaja pala za 1,6%, najviše u posljednjih šest mjeseci, piše Bloomberg.

O lošem stanju u britanskom maloprodajnom sektoru govori i činjenica da je FTSE indeks maloprodajnih poduzeća ove godine pao za 16%, a analitičari se pribojavaju da će u ovakvim uvjetima upozorenja o mogućoj recesiji i mjerama štednje diljem Europe dodatno utjecati na smanjenje blagdanske potrošnje.

Takav bi razvoj situacije mogao predstavljati problem za određene maloprodajne lance koji se već godinama jedva održavaju. Kvartalne rente, koje za većinu maloprodajnih lanaca dospijevaju 25. prosinca, mogle bi izazvati najveću nesolventnost maloprodajnog sektora u posljednje četiri godine.

“Prognoze su gore nego prije četiri godine i vjerojatno će na početku sljedeće godine određen broj maloprodajnih lanaca propasti”, izjavio je nedavno Sanjay Bailur, izvršni direktor britanske konzultantske tvrtke AlixPartners LLP. (Bankamagazin)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here