Danas odluka o sudbini Mercatora

17

mercator-dunajska-midiProtiv prodaje do sada su se izjasnili slovensko ministarstvo financija, sindikati, državni AUKN, dobavljači Mercatora… ali konzorcij prodavatelja još uvijek vjeruje da će transakcija uspjeti

Danas do kraja dana trebalo bi biti poznato hoće li Agrokor u srijedu potpisati ugovor o preuzimanju 52 posto slovenskog trgovačkog lanca Mercator. Protiv prodaje do sada su se izjasnili slovensko ministarstvo financija, sindikati, državna AUKN, dobavljači Mercatora…

Konzorcij prodavatelja ipak još uvijek vjeruje kako će transakcija uspjeti.

U utorak se na pojedinačnim sjednicama sastaje Nadzorni odbor Pivovarne Laško (u vlasništvu ima 23,34 posto Mercatora), zatim nadzornici Nove ljubljanske banke i Nove KBM. Prva je vlasnica 10,75, a druga 5,24 posto Mercatora. Mali dioničari Pivovarne Laško Agrokor smatraju poželjnim partnerom.

U utorak su se trebali sastati i predstavnici konzorcija prodavatelja s Upravom Mercatora. Sastanak je zatražio konzorcij i upravi poručio kako ne može prihvatiti njen prijedlog za zaštitu interesa slovenskog trgovačkog lanca.

Izvor blizak Agrokoru, prema pisanju slovenskih Financa, tvrdi kako je hrvatski koncern dao sve što su Slovenci željeli. Od sastava platne transakcije do međunarodno priznatih partnera, zatim pristajanje na zaštitu zaposlenih i dobavljača.

Na natječaj su se, podsjetimo, prijavila još tri fonda, ali su za dionicu Mercatora ponudili manje nego Agrokor – on nudi 221 euro, a sljedeća je najbolja ponuda 160 eura po dionici.

Mitja Gaspari, slovenski ministar razvoja, napomenuo je kako je Mercator “posljedica događaja koji su počeli prije nekoliko godina i sad završavaju na način koji možda mnogima ne odgovara”.

Prodaju slovenskog lanca nije želio detaljnije komentirati, a kazao je samo kako se poslovi ovog tipa sklapaju s partnerima koji su financijski kvalitetni je u protivnom “se lako dogode transakcije slične nekima koje su u prošlosti provođene u Sloveniji – kupnja na kredit”. Zaključio je da svatko tko u tom poslu sudjeluju snosi odgovornost. (Bankamagazin)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here