Njemačka: Blagdanska potrošnja na razini prošle godine

71

bozic-pokloni-largeGfK-ova analiza božićne kupovine u Njemačkoj pokazuje da su knjige, odjeća i igračke ‘udarni’ poklon proizvodi ovog Božića.

Oko 92% Nijemaca planira ove godine potrošiti u prosjeku oko 241 euro za poklone, što je gotovo na istoj razini kao i prošle godine, no zanimljivo je da će se ove godine više nego lani kupnje odvijati putem interneta, pokazalo je istraživanje agencije GfK.

Prosječan planirani iznos za kupnju  poklona kod građana u Njemačkoj je tek 4 eura manji nego prošle godine, a trgovci očekuju pad prometa za samo oko 2% za blagdansku potrošnju.

Naravno, razlike su vidljive kada se planovi analiziraju s obzirom na dob ili primanja. Dok mladi Nijemci (u dobi od 14 do 24 godine) planiraju potrošiti za poklone u prosjeku oko 121 euro, oni u dobi od 55 do 64 godine taj iznos planiraju na čak 303 eura – no to je ipak oko 30 eura manje nego što su potrošili prošle godine.

Osobe s prosječnim mjesečnim primanjem kućanstva ispod 1500 eura odvajaju za poklope po 155 eura po osobi (7 eura više nego lani). Oni čiji su mjesečni prihodi kućanstva viši od 3500 eura planiraju potrošiti oko 344 eura po osobi (lani je to bilo 366 eura).

Uočljive su i razlike u planiranoj potrošnji za poklone između zapada i istoka Njemačke. Potrošači iz starih federalnih jedinica potrošit će oko 247 eura po osobi a oni iz novih po oko 219 eura.

Knjige, odjeća i igračke najpopularniji pokloni
Najčešći poklon su knjige – njih planira pokloniti oko 37% Nijemaca (prosječna kupnja od 37 eura) i tu nema nekih razlika po dobnim grupama, jedino žene planiraju nešto češće pokloniti knjigu.

Na drugom mjestu po popularnosti za poklone je odjeća i nju planira poklanjati oko 35% Nijemaca, u prosječnom iznosu od oko 69 eura za komad (lani je to iznosilo 77 eura). Razlike su vidljive među spolovima, jer dok 27% muških planira kupiti odjeću kod žena je to 40%.

Treća skupina po važnosti su igračke – oko 34% Nijemaca ih planira kupiti/pokloniti. Najviše je takvih u dobnoj skupini od 25 do 34 godine. Prosječan trošak za igračku je 74 eura (lani je bio 70).

Hrana i pića spadaju također među popularne poklone. Oko 25% Nijemaca planira takvu Kupnju (prosjek od 35 eura po osobi), a preferiraju ih češće mladi. Vidljiva je i razlika s obzirom na područje: oko 23% zapadnih Nijemaca planira takve poklone, dok se to kod istočnih penje na oko 37%.

Mlađi vole vaučere, stariji  preferiraju  gotovinu
Približno 23% Nijemaca poklonit će vaučer tako da si primatelj poklona kupi ono što najviše želi (a to se najčešće odnosi na odjeću, elektroniku, neku pretplatu i sl.). U prosjeku se tu radi o 88 eura (lani je bilo oko 71 euro).

Sljedeći popularan poklon je kozmetika/parfemi, a planirani su za poklon kod 22% ispitanih. U tu se svrhu planira iznos od oko 44 eura i češće je zastupljen kod mladih.

Novac/gotovina je peti po rangu popularnosti kao poklon za Božić. Preferira ga oko 18% ispitanih i taj će poklon davati najčešće osobe između 55 i 64 godine starosti. Prosječna svota koja se daje kao gotovina iznosi 171 euro.

Nešto je pala popularnost CD-a i DVD-a kao poklona. Oko 17% populacije (prvenstveno mlađe) davat će takve poklone i za to potrošiti u prosjeku oko 35 eura.

Sljedeći na listi popularnih poklona su razne pretplate ili kupnja ulaznica za neki događaj, a planira ga dati oko 13% Nijemaca (oko 76 eura po poklonu). Sve manji udio u popularnosti poklona otpada na satove i nakit (češće kod mlađih/88 eura po osobi).

Primjetan skok internet kupovanja
U načelu lista želja za poklone pod božićno drvce nije se posebno promijenila u odnosu na prošlu godinu, ali značajno se mijenja ponašanje kod kupnje. Online narudžbe poklona postaju sve popularniji oblik kupnje gotovo za sve segmente proizvoda/poklona.

Najviše su prisutne kod pretplata i kupnje ulaznica za razna događanja (48%), ali i kod drugih proizvoda zamjetan je rast onlinea u odnosu na prošlu godinu (rast je preko 40%). Internet jedino nije posebno popularan kod kupovina hrane i pića (samo oko 5%).

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here