Nominalni rast trgovine na malo u Zagrebu

35

zagreb-trgovina-deichmann-ftdPromet od trgovine na malo u Zagrebu u listopadu je u odnosu na rujan bio nominalno veći za 4,5 posto, a u odnosu na listopad 2010. nominalno je porastao za 0,4 posto, podaci su Odjela za statistiku zagrebačkog Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada.

No, kumulativni podaci pokazuju nominalni pad zagrebačke maloprodaje, u prvih deset mjeseci ove u odnosu na isto razdoblje prošle godine promet od trgovine na malo je niži za 0,5 posto.

Prema trgovačkim strukama, maloprodaja u nespecijaliziranim prodavaonicama pretežno živežnim namirnicama, koje u ukupnoj zagrebačkoj maloprodaji sudjeluju sa 24,4 posto, porasla je u listopadu u odnosu na rujan za 4,9 posto. Na godišnjoj razini u toj je trgovačkoj struci ostvaren rast prometa u maloprodaji za 6,1 posto.

U trgovini na malo motornim gorivima i mazivima (udjel 24,5 posto), promet je u listopadu na mjesečnoj razini porastao za dva posto, a na godišnjoj za 12,2 posto, što se ponajprije može pripisati rastu cijena naftnih derivata.

Trgovina na malo tekstilom, odjevnim predmetima, obućom i kožnim proizvodima (udjel 13,8 posto) u glavnom je hrvatskom gradu u desetom mjesecu u odnosu na deveti porasla za 30,2 posto, ali je u odnosu na prošlogodišnji listopad pala za 2,4 posto.

Na mjesečnoj razini u listopadu je u Zagrebu pala prodaja motornih vozila i to za 5,7 posto, dok je prema lanjskom listopadu porasla za 3,5 posto.

Promet u trgovačkoj struci željezna roba, boje i staklo u listopadu je porastao za 9,7 posto u odnosu na rujan, dok je u odnosu na lanjski listopad manji za 0,4 posto.

Promet novinama, papirnatom robom i pisaćim priborom pao je u odnosu na rujan za 0,4 posto, a na godišnjoj razini je porastao za 14,9 posto.

Veći promet ostvaren je i u ljekarnama – za 2,8 posto u odnosu na rujan, a 3,2 posto prema listopadu prošle godine. (H)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here