Odličan urod kave: Na burzama joj pada cijena, u trgovinama i dalje skupa

37

kava-zrno-midi3Poslije nekoliko loših godina, vijetnamski farmeri najavili su konačno dobar urod kave robuste, koja se koristi u proizvodnji instant kave i espressa, zbog čega joj na burzama već pada cijena.

Kako piše Bloomberg, Vijetnamci prognoziraju urod veći za devet posto nego lani, a slične vijesti dolaze i iz Brazila, drugog svjetskog proizvođača robuste, odmah nakon Vijetnama.

Uz rekordni urod, cijena kave pada i zbog bojazni od usporavanja europskog gospodarskog rasta, a s tim u vezi i pada potrošnje. Europljani, naime, popiju 56 posto svjetske proizvodnje kave.

“U atmosferi slabljenja ekonomije, ljudi će se odreći jedne šalice kave dnevno”, procjenjuju analitičari.

Ta jedna šalica manje, u kombinaciji s rekordnim urodom, može na tržištu stvoriti veliki pritisak ponude. Niže cijene trebale bi smanjiti udio profita za proizvođače, među kojima najveći udio na tržištu drži švicarski Nestle, no još uvijek nije sigurno hoće li prerađivači smanjiti i krajnje cijene za potrošače.

Ono što sigurno ne treba očekivati, to je pad cijene kvalitetnije sorte, arabice. U Guatemali, San Salvadoru i Meksiku zadnja dva tjedna padala je kiša što je desetkovalo urod. Potrošnja arabice raste u zemljama poput Brazila i Kine pa je na tržištu ima manje.

Cijena robuste padat će i u narednim godinama, ali kod arabice stručnjaci i nisu tako sigurni, prenosi Bloomberg. (Business.hr)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here