Plantaže banana mogle bi uskoro nestati

424

drvo-banane-largePlantaže banana bi u bliskoj budućnosti mogle nestati s lica planete zahvaljujući monokulturi – načinu poljoprivrede koji se koristi za industrijski uzgoj banana.

Monokultura je oblik poljoprivrede koji uključuje uzgoj samo jedne vrste biljaka na istom zemljištu više godina za redom, a ima i brojne biološke nedostatke. Zbog toga biljke u monokulturi postaju slabe i osjetljive na bolesti, piše Alternativa.

Počinju se širiti opasni mikroorganizmi, a biljke se protiv njih ne mogu boriti. Upravo to se sada događa na mnogim plantažama banana u svijetu. Banane bi dakle mogle nestati iz supermarketa zahvaljujući smrtonosnoj bolesti, koja je uzrokovana upravo monokulturom. Bolest uzrokuje gljivica Race IV, koju nazivaju kugom banana. Gljivica se širi u monokulturama, poput onih gdje se uzgajaju Kavendiš banane –  najprodavanija i najviše uzgajana vrsta banana u svijetu.

Iako postoje tisuće drugih vrsta banana, od kojih mnoge imaju bolji miris i okus, uzgajivači banana su odabrali upravo Kavendiš vrstu zbog njezinog dužeg roka trajanja i ljepšeg izgleda.

Međutim, čini se da će nedostatak genetske raznovrsnosti u industriji banana prouzrokovati njezin nestanak. Znanstvenici već odavno upozoravaju da će se gljivica Race IV ubrzo proširiti i na ostale dijelove svijeta. Kada se to dogodi, banane se više neće moći uzgajati – one će naprosto ugibati zbog bolesti. I ne samo to – tlo na ovim plantažama, čak i zemlja oko njih, bit će neupotrebljiva za uzgoj biljaka u idućih nekoliko desetljeća. (Lider)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here