Sindikat trgovine Slovencima: Mi nismo prosvjedovali protiv slovenskih investicija u Hrvatskoj

10

Sindikat trgovine Hrvatske (STH) uputio je danas otvoreno pismo Savezu slobodnih sindikata Slovenije (SSSS) u kojem izražava nezadovoljstvo akcijama SSSS-a protiv Agrokorove ponude za kupnju Mercatora, ističući kako hrvatski sindikati dosad nikad nisu organizirali akcije protiv slovenskih investicija u Hrvatskoj.

trgovina-djelatnice-midiSTH je razočaran jer se SSSS angažirao u organizaciji prosvjeda protiv Agrokora i njegovih partnera, a da prije toga nije želio ni saslušati potencijalnog investitora.

Hrvatski sindikalci podsjećaju slovenske kolege da je Mercator prije nekoliko godina počeo investirati u Hrvatsku te je kupio Getro, Presoflex, Slobodu iz Velike Gorice i dr., a pritom hrvatskim sindikatima nije padalo na pamet poduzimati bilo kakve sindikalne akcije protiv investitora iz susjedstva.

STH je prije 15 godina potpisao kolektivni ugovor s kompanijom Agrokor, kao i kompanijom kćeri Konzum, te od tada smatra tu kompaniju jednim od najboljih poslodavaca, pa mu je spreman dati najbolje preporuke, bilo gdje investirao.

S druge strane, u Mercatoru, kao matičnoj kući tih kompanija u Hrvatskoj, nastojali smo u tri navrata potpisati kolektivni ugovor, ali to do današnjeg dana nismo uspjeli učiniti, što govori o dvostrukim kriterijima Mercatora prema hrvatskim i slovenskim radnicima, ističe STH. Osim toga, u STH-u su nezadovoljni jer su te kompanije izgubile velik broj zaposlenih, kao i položaj na tržištu.

Stoga SSSS-ovu najavu sindikalnih akcija protiv Agrokora u STH-u smatraju neprimjerenom, neprofesionalnom i nesindikalnom prema jednoj od najuspješnijih i najvećih kompanija u regiji, koja jamči visoku razinu prava radnika Mercatora i koja danas zapošljava preko 40.000 radnika.

STH će sa svojim pismom upoznati i predsjednika Slovenije, predsjednika slovenske Vlade, međunarodnu sindikalnu asocijaciju UNI global union i Europsku komisiju. (H)

1 COMMENT

 1. Tvornca lekova Srbolek se prodaje po početnoj cijeni od 6,5 milijuna eura na javnom nadmetanju koje će se održati 24. 01. 2012. godine.

  Srbolek se prodaje sa cjelokupnom imovinom. Tvornica lijekova Srbolek otišla je u bankrot u rujnu 2011. godine.

  Procenjena vrednost je 13 miljuna evra, prilično podcenjena jer je bazirana na sumnjivim izvještajima prethodnog vlasnika i što se očekuje slaba ponuda u toku krize.
  (Tanjug)

  Farmacija – najproduktivnija djelatnost, Beograd – lokacija u centru grada, uz glavni put, stanicu… prosečne plata 300 evra a cena lekova 90% evropske unije, porez svega 10% = izuzetna investicija!

  Nekrtnine u centru Beograda (proširivo na 20 000 kvm! – za hotel, tržni centar) + brend nitroglicerin, aminifilin, srbolek.. + razrađeno tržište

  Sve za 7 mil evra = invesicija se povrati za manje od godinu dana !

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here