Analitičari: Očekuje se pad potrošnje u studenome

41

maloprodaja-kupci-ftd1Slabost potrošnje posljedica je razduživanja stanovništva te pada realnog raspoloživog dohotka, s obzirom na smanjenu zaposlenost, navode makroekonomisti u anketi Hine uoči objave prve procjene maloprodaje za studeni DZS-a

Državni zavod za statistiku objavit će danas prvu procjenu prometa u trgovini na malo u studenome prošle godine, a očekuje se pad potrošnje, ponajviše zbog slabosti tržišta rada.

Četiri makroekonomista, koja su sudjelovala u anketi Hine, u prosjeku očekuje pad potrošnje u studenome u odnosu na isti lanjski mjesec za 0,4 posto. Njihove procjene kreću se od rasta potrošnje za 0,5 posto do pada za 1,2 posto.

U posljednjih 14 mjeseci promet u trgovini na malo porastao je u njih 13, a samo je u ožujku prošle godine neočekivano pao. U listopadu je ojačao za 1,8 posto.

Za ljetnih mjeseci rast prometa u trgovini na malo poticala je dobra turistička sezona, no s početkom jeseni ti učinci slabe. Slabi i tržište rada, pa je u studenome broj nezaposlenih porastao za više od 8.000 osoba, ili 2,8 posto u odnosu na listopad.

“Slabo tržište rada, odnosno sezonsko smanjenje zaposlenosti i rast nezaposlenosti, te neizvjesnost u ostvarivanje budućih dohodaka potiču racionalniju potrošnju usmjerenu na zadovoljenje osnovnih životnih potreba i odgodu kupnje luksuznih proizvoda“, navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

Većina makroekonomista navodi da je slabost potrošnje posljedica i razduživanja stanovništva te pada realnog raspoloživog dohotka, s obzirom na smanjenu zaposlenost.

Broj zaposlenih pao je u studenome za više od 9.700 osoba, ili 0,7 posto u odnosu na listopad, na 1,381 milijun.

“Fundamentalna slika o tržištu rada, plaćama i kreditiranju, kao i loš sentiment zbog prijetnji nove recesije u eurozoni, pa i kod nas, ne ukazuju na podršku osobnoj potrošnji. Stoga idućih mjeseci očekujemo stagnaciju potrošnje i veći oprez potrošača“, zaključuje jedan od makroekonomista u anketi Hine. (H)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here