Dove sapuni: Čiste, ali ne isušuju kožu

467

dove-indulging-barDove sapuni u svojem asortimanu imaju krute i tekuće sapune. Svi sapuni sadrže ¼ hidratantne kreme i ne isušuju kožu te su pH neutralni

Najprodavanija varijanta sapuna je Dove Original, a u ponudi se još nalaze i Cream Oil, Fresh Touch, Energize, pro-age i Velvet. Dove pakiranja sapuna također su na raspolaganju kao duopack i quatropack.

Unutar cijele kategorije sapuna Dove je druga robna marka na tržištu sa stabilnim tržišnim udjelom, navode iz distributera, tvrtke Prodis.

Dove sapun je lansiran 1957. godine u Americi kao izuzetno nježan, blag sapun potpuno drugačiji od svih proizvoda za osobnu higijenu u to vrijeme. Bio je pH neutralan i sadržavao je ¼ kreme. Obećavao je ženama da neće isušiti kožu lica kao što je bio slučaj s ostalim sapunima. Žene su ga probale, a Dove je očuvao obećanje – nije isušivao kožu. Tako je započeo odnos povjerenja između Dove robne marke i njegovih potrošača i trgovaca.

Dove sapun je danas prisutan u više od 80 zemalja svijeta i preporučivan je i od profesionalca iz zdravstvenog sektora upravo zbog specifičnog sastava te efekta neisušivanja. Dove ne sadrži sastojak “sapun” koji je zadužen za čišćenje, već potpuno drugačiji sastojak koji čisti, ali ne isušuje.

U Hrvatskoj se tržište toaletnih sapuna dijeli na krute i tekuće sapune. S time da u zadnjih nekoliko godina kontinuirano raste prodaja tekućih sapuna na račun krutih sapuna, iako oni još uvijek čine više od 40% vrijednosnog tržišta toaletnih sapuna. Također, važno je istaknuti kako prodaja sapuna raste u ljetnim mjesecima.

U ponudi ove robne marke važno je još izdvojiti Dove go fresh Energise toaletni sapun s mirisom grejpa i citronele te okrepljujućim zrncima. Dio cjelovite pro-age linije koja zadovoljava potrebe zrele kože je i Dove pro-age sapun s dodatkom maslinovog ulja i nježnih piling zrnaca koja poboljšavaju izgled kože.

Privatne robne marke imaju veliki utjecaj na tržište i utjecale su na segmentaciju potrošača zbog svojih pristupačnih cijena i ekonomičnih pakovanja. No, Hrvatska je specifična po tome što veliki dio potrošača traži upravo brandirane proizvode koji ujedno znače veću cijenu, no i veću kvalitetu. Tako da se ta segmentacija, kao i širina izbora, mora reflektirati i u asortimanu trgovina.

Ova kategorija proizvoda najčešće se promovira kroz marketinške akcije cijelog asortimana proizvoda za osobnu njegu robne marke Dove, ističe Jasmina Matiša, Brand Manager.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here