Hoćemo li imati PDV među najvišima u EU

172

trgovina-kupac-midi3Osim što bi opća stopa PDV-a mogla od ožujka porasti na 25 posto Vlada bi uvela i nove međustope, što bi poslužilo kao rasterećenje pojedinih skupina gospodarstva i zaštitilo najugroženije slojeve društva. U većini europskih zemalja stopa PDV-a kreće se između 19 i 23 posto

Ako Hrvatska, kako se nagađa, doista podigne stopu PDV-a sa sadašnjih 23 na 25 posto, naći će se pri samom europskom vrhu u oporezivanju potrošnje.

Od 1. siječnja ove godine na vrhu se nalazi Mađarska koja je podigla PDV s 25 na 27 posto. S druge strane, Luksemburg ima najmanju stopu u Europskoj uniji, 15 posto. Švicarska, koja nije u Uniji, ima još nižu – samo osam posto.

U većini drugih zemalja PDV se kreće između 19 i 23 posto. Od zemalja koje su nedavno promijenile stopu poreza na dodanu vrijednost ili to tek kane učiniti, većina ih je digla PDV. U isto vrijeme ima zemalja, na primjer Češka, u kojoj se razmišlja o smanjenju. Većina zemalja isto tako ima i sniženu stopu na slične proizvode: hranu, ugostiteljstvo, promet, lijekove, knjige i novine.

Porez na dodanu vrijednost jedan je od najrasprostranjenijih poreznih oblika u svijetu i koristi ga oko 120 zemalja, a u Hrvatsku je uveden 1999. Iako se tijekom 12 godina njegove primjene mijenjao sustav PDV-a, taj je porez bio jedan od najizdašnijih proračunskih prihoda.

U prvih jedanaest mjeseci 2011. tako je proračunu donio gotovo 35 milijardi kuna, što je u odnosu na ukupne prihode središnje države gotovo 36 posto. Od sredine 2009. godine primjenjuje se opća porezna stopa PDV-a u visini od 23 posto kojoj podliježe većina roba i usluga.

Od 2006. godine uvedena je međustopa od 10 posto u turističkom sektoru, koja se odnosi na usluge smještaja u svim vrstama ugostiteljskih objekata te na usluge agencijske provizije za te usluge, a godinu i pol dana kasnije PDV od 10 posto plaćaju i izdavači na novine i časopise koji izlaze dnevno ili periodično. Nižu stopu PDV-a ne mogu koristiti izdavači čiji su proizvodi posvećeni oglašavanju.

U Hrvatskoj je na snazi i takozvana nulta stopa PDV-a, koju Europska unija ne dopušta, pa će oslobođenje od oporezivanja socijalno osjetljivih proizvoda otići u zaborav pristupanjem u tu asocijaciju. Od oporezivanja putem PDV-a tako su oslobođene sve vrste kruha i mlijeka, knjige, udžbenici, određeni lijekovi i ortopedska pomagala.

Vlada je najavila povećanje opće stope PDV-a, a pretpostavlja se da će ona od ožujka iznositi 25 posto. Izmjenama sustava poreza na dodanu vrijednost uvele bi se nove međustope, što bi poslužilo kao rasterećenje pojedinih skupina gospodarstva i zaštitilo najugroženije slojeve društva.

Inače, pravila Europske unije dopuštaju članicama tek dvije međustope PDV-a te ne prihvaćaju oslobođenja u obliku nulte stope, pa će mjere zaštite građana biti na snazi najkasnije do 1. srpnja 2013.

Porez na dodanu vrijednost smatra se socijalno neosjetljivim porezom jer zahvaća sve skupine društva, a najteže opterećuje građane s najnižim ekonomskim statusom. (Vjesnik.hr)

pdv-zemlje-lista

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here