Ikea: Neto dobit porasla na 2,97 milijardi eura

39

Švedski proizvođač namještaja Ikea izvijestio je u petak o snažnom skoku neto dobiti u 2011. zahvaljujući rastu prodaje i povećanju udjela na većini tržišta, najavljujući velika ulaganja u tekućoj fiskalnoj godini.

ikea-trgovina-midiNajveći lanac trgovina namještajem u svijetu obiteljska je tvrtka i tek je nedavno počeo objavljivati redovnija poslovna izvješća. U godišnjem izvješću za 2011. objavio je da mu je neto dobit u prošloj fiskalnoj godini koja je trajala od rujna 2010. do kolovoza 2011. porasla 10,3 posto, na 2,97 milijardi eura.
Prihodi od prodaje na svjetskoj su se razini povisili 6,9 posto, na 24,7 milijardi eura, izvijestila je Ikea, dodajući da je “prodaja porasla u gotovo svim zemljama, a najveći smo rast zabilježili u Rusiji, Kini i Poljskoj”.

“Povećali smo udjele na manje-više svim tržištima”, rekao je izvršni direktor Mikael Ohlsson u priopćenju.

Na europskom tržištu kompanija je ostvarila 79 posto ukupnih prihoda od prodaje, u Sjevernoj Americi 14 posto, a ostatak u Rusiji, Aziji i Australiji.

“Unatoč poskupljenju mnogih sirovina smanjili smo cijene za naše kupce za 2,6 posto i istodobno poboljšali kvalitetu naših proizvoda”, kazao je Ohlsson u obrazloženju snažnih poslovnih rezultata.

Kompanija zapravo tako dobro posluje da u 2012. planiramo ulaganja u visini tri milijarde eura “u trgovine, tvornice i prodajne centre, ali i u širenje naših farmi vjetroelektrana i solarnih izvora energije”, rekao je financijski direktor Soeren Hansen.

U prošloj fiskalnoj godini Ikea je otvorila sedam novih trgovina u sedam zemalja i na kraju kolovoza 2011. imala je ukupno 287 trgovina u 26 zemalja svijeta.

Tvrtka je u fiskalnoj 2011. zaposlila 4.000 novih djelatnika, čime je njihov ukupni broj porastao na 131 tisuću. (H)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here