Izraelski Frutarom kupuje slovenski Etol

219

etol-tvornica-midiUgovor o preuzimanju 56 posto slovenske tvrtke vrijedan je 19,64 milijuna eura

Izraelska kompanija Frutarom Industries u ponedjeljak je potpisala ugovor o preuzimanju 56-postotnog udjela u slovenskoj kompaniji Etol vrijedan 19,64 milijuna eura. Frutarom će ponudu za kupnju preostalih dionica Etola iz Škofje vasi objaviti za nekoliko tjedana, objavljeno je na Ljubljanskoj burzi a prenosi slovenski dnevnik Delo.

Izraelski prehrambeni koncern preuzimanje je proveo preko svoje švicarske podružnice. Odmah nakon potpisivanja ugovora preuzeo je 31,6 posto kompanije, a Finance prenose kako su svoje udjele prodali NKBM, Krekova družba, Maksima Invest i VOC Celje.

Ostatak od 24,4 posto kupljenih dionica u vlasništvo izraelske tvrtke prijeći će u sljedećih nekoliko tjedana.

Kako ocjenjuju u Frutaromu, djelatnosti dviju kompanija su u sinergiji. Preuzimanjem Etola namjeravaju povećati broj potencijalnih kupaca i prodaju na brzorastućim tržištima te raširiti paletu proizvoda.

Zbog preuzimanja u utorak je na Ljubljanskoj burzi zaustavljeno trgovanje dionicom Etola.

Etol je jedan od vodećih europskih proizvođača aroma i okusa za prehrambenu industriju s godišnjim prihodima od preko 40 milijuna eura. Tvrtka zapošljava preko 200 djelatnika, godišnje razvije preko 1000 novih proizvoda i prisutna je u više od 47 država svijeta.

Grupa Etol, koju čini osam kompanija, u devet je mjeseci prošle godine ostvarila gotovo 1,4 milijuna eura dobiti, a prihodi su dosegli 38,6 milijuna eura. Matična kompanija Etol u istom je razdoblju zabilježila 37,2 milijuna eura prihoda od prodaje i dobit od 1,1 milijun eura. (Bankamagazin)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here