Kupnja kruha: Supermarketi sve više konkuriraju pekarima

kruh-snite-midi1Prema rezultatima anketnog istraživanja magazina Ja TRGOVAC i agencije Hendal o potrošnji kruha i pekarskih proizvoda u Hrvatskoj, hrvatski potrošači pekarnama i trgovinama vjeruju podjednako kada je u pitanju opskrba ovim osnovnim prehrambenim proizvodima.

Hrvatski potrošači gotovo podjednako vjeruju pekarnama koliko i supermarketima kada je u pitanju mjesto kupnje kruha.

pekarska-industrija-anketa-graf-largeNaime, ukupno 47% ispitanika navodi kako kruh kupuje u pekarnama, dok ovaj glavni prehrambeni proizvod u trgovini, odnosno supermarketima kupuje njih 45,5%. Da sami peku vlastiti kruh trudi se 6,4% potrošača, a zanimljivo je da onih koji uopće ne konzumiraju kruh ima tek 1%.

Čak polovica ispitanih (točno 50%) koji kruh kupuju u pekarnama kaže kako tamo kupuje zato što je kruh kvalitetniji, odnosno jer ima bolje sastojke. Da im je tamo praktičnije kupovati navodi 42,1% sudionika ankete, dok je onih koji smatraju da im je tako jeftinije 13,7%.

Nadalje, kao glavni razlog za odlazak po kruh u pekarnu 5,3% ispitanika navodi što je tamo kruh finiji, a zato što je svjež i topao u pekarnama kupuje 4,7% potrošača.

Kod kupaca kruha u supermarketima dominantni razlog je kvaliteta odnosno bolji sastojci, što kao razlog kupnje navodi čak 69,6% ispitanika. Zbog praktičnosti tamo kupuje njih 19,6%, za 8,7% kruh je tamo finiji, a da im tako ispadne jeftinije kaže 7,6% potrošača.

Više od polovice (53,8%) onih koji sami peku kruh kao razlog za to navode kvalitetu i bolje sastojke, a nešto manji dio (46,2%) ističu kako im je tako jeftinije. Da im je tako praktičnije, jer kruh mogu imati kadgod požele, navodi 34,6% anketiranih, a isti postotak kaže i da im je tako spravljen kruh i finiji za konzumaciju. Da su im i pekarna i trgovina udaljene razlog je za pečenje kruha u vlastitoj radinosti kod 7,7% potrošača.

Kada je riječ o poznatosti pekarskih lanaca u Hrvatskoj, najveći dio ispitanika (27,25%) na prvo mjesto stavlja Mlinar, a slijede Klara s 21% te Pan Pek s 14,3%. Pekarne Dubravica poznaje 7,5% sudionika ankete, za Klas je čulo njih 5,5%, a za pekare Kruna 5,3% ispitanika.

Zanimljivi su odgovori potrošača na pitanje misle li da se kvaliteta kruha i pekarskih proizvoda poboljšala s otvaranjem sve većeg broja pekarskih lanaca.

Mišljenja su podijeljena jer je gotovo podjednak broj potrošača koji smatraju kako nije došlo do pomaka i da je kvaliteta ostala nepromijenjena (39,5%), kao i onih koji drže kako se kvaliteta proizvoda poboljšala (39%). Da se kvaliteta pekarskih proizvoda pogoršala, pak, smatra 17% ispitanika.

Nije posebna tajna da Hrvati vole kruh pa ne začuđuje podatak da ovaj prehrambeni proizvod svakodnevno konzumira čak 81,8% ispitanih. Redovito, ali ne baš svaki dan kruh jede njih 13,3%, barem jednom tjedno 2,3%, a rijetko 2,8 posto ispitanika.

Istraživanje je provedeno tijekom mjeseca studenog 2011. godine na nacionalno reprezentativnom uzorku od 404 građana Republike Hrvatske starijih od 15 godina.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here