Mercator odustao od preuzimanja Pivovarne Laško

10

lasko-pivo-proizvodna-traka-ftdUprava slovenskog trgovačkog lanca Mercator odlučila je u petak da neće dati ponudu za preuzimanje skupine Pivovarna Laško (PL).

O odluci da neće predati ponudu za kupnju skupine koja ima u vlasništvu 23,34 posto dionica Mercatora već je obaviješten i nadzorni odbor Mercatora, objavila je uprava trgovačkog lanca u priopćenju za javnost objavljenom na internetskim stranicama Ljubljanske burze.

Mercator kao razlog odustajanja od preuzimanja PL-a navodi velike rizike koju bi za Mercator ta operacija imala, s obzirom na uvjete što su ih Mercatoru postavili dioničari PL-a na skupštini. Ti uvjeti za Mercator bi predstavljali prevelik rizik koji se ne bi mogao kontrolirati, tvrdi Mercator kao pojašnjenje odustajanja od operacije.

Riječ je o zahtjevu dioničara PL-a da se izvede dokapitalizacija s izdavanjem novih dionica s udvostručavanjem sadašnjeg kapitala. Uz to, Mercator je kako navodi bio spreman platiti 19 eura za dionicu PL-a, dok dioničari skupine zahtijevaju 34 eura. Sadašnja je cijena dionice Pivovarne Laško (PL) na Ljubljanskoj burzi oko 10 eura.

Većina slovenskih poslovnih analitičara i dalje smatra kako je najava Mercatora da će preuzeti PL imala za cilj spriječiti nastojanja Agrokora da realizira svoju neobvezujuću ponudu od 221 eura za dionicu za preuzimanje Mercatora. (H)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here