Ostojić najavio potpunu zabranu pušenja i poskupljenje cigareta

34

pusenje-cigarete-midiMinistar zdravlja Rajko Ostojić najavio je oštre mjere protiv pušenja, koje uključuju i poskupljenje cigareta, piše Vjesnik.

Ostojić je već isticao kako će za njegova mandata ministarstvo uvesti potpunu provedbu Zakona o zabrani pušenja, a svoj stav je opravdao visokim brojem umrlih od raka pluća u Hrvatskoj.

Kao jednu od najboljih mjera za smanjenje broja pušača navodi se upravo povećanje cijene cigareta.

– Tu su mjeru primijenile skandinavske zemlje i drastično se smanjio broj pušača, pogotovo među mlađom populacijom – izjavio je predsjednik Hrvatskog pulmološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora Neven Miculinić, liječnik iz Klinike za plućne bolesti Jordanovac.

On navodi kako se broj ovisnika o cigaretama u muškoj populaciji smanjio za 30 posto, ali broj ovisnika među tinejdžerima samo raste. Upravo zbog toga potreban je stroži zakon, kao i edukacija mladih.

Posebno je važno, naglašava Miculinić, zaštititi i pasivne pušače, a otkrio je kako je broj oboljelih od raka pluća gotovo jednak broju umrlih.

Najavljeno poskupljenje cigareta dijelom bi financiralo skupo plaćanje lijekova oboljelih od raka pluća.

– Kutija lijeka za liječenje raka pluća košta 20.000 kuna, što znači da se godišnje taj iznos penje na 240.000 kuna, a u većini slučajeva liječenje traje oko tri godine te se dolazi do cifre od 720.000 kuna. Stoga bi oporezivanje cigareta, osim u smanjenju broja pušača, bilo iznimno korisno u pomoći oboljelima – zaključuje Miculinić. (Lider)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here