Slovenski mediji: Slijede odluke u vezi s Mercatorom

23

mercator-ljubljana-largeZbog približavanja roka u kojem bi slovenski trgovački lanac Mercator trebao dati ponudu za preuzimanje Pivovarne Laško (PL), u Sloveniji se u medijima ponovo aktualizira pitanje hoće li tim potezom uprava slovenskog trgovačkog lanca onemogućiti ponudu Agrokora za kupnju 52 posto dionica Mercatora.

Mariborski dnevni list “Večer” objavio je u četvrtak informaciju da će nadzorni odbor Mercatora 19. sijačnja uz poslovni plan za ovu godinu odlučivati i o namjeri Mercatorove uprave u vezi s njenom ponudom da u cijelosti preuzme skupinu Pivovarna Laško (PL), a time i 23,34 posto svojih dionica u njenom portfelju. Rok za predaju konkretizirane ponude istječe nekoliko dana kasnije.

Mercatorova uprava je 23. prosinca lani najavila namjeru u cijelosti preuzeti PL, računajući na pozitivne efekte takvog spajanja, te da bi tu operaciju izvela monetizacijom svojih nekretnina.

Potez uprave Mercatora na čelu sa Žigom Debeljakom tada je uglavnom ipak ocijenjen kao njihov pokušaj da se onemogući dogovor Agrokora sa bankama i PL-om o kupnji 52 posto dionica Mercatora, čemu Mercatorova uprava od početka nije naklonjena.

Nakon Mercatorove najave ponude o preuzimanju Pivovarne Laško (PL) zamrznut je postupak odlučivanja o Agrokorovoj ponudi. Dilemu sada moraju razriješiti dioničari Pivovarne Laško na skupštini na kojoj odluka mora biti donesena s većinskim izjašnjavanjem vlasnika 75 posto kapitala u PL-u. Više od trećine dionica i glasačkih prava u PL-u imaju zajedno Nove Ljubljanska banka (NLB) i državni fond KAD.

Kao u četvrtak navodi ljubljansko “Delo”, stajalište slovenskih banaka, uključujući i NLB, je da pregovori s Agrokorom nisu u cijelosti bili dovedeni do kraja, te da bi moguća operacija spajanja Agrokora i Mercatora značila i stanovite financijske rizike.

Banke, ali i Pivovarna Laško boje se mogućnosti “financijskog iscrpljivanja”, a NLB bi na Agrokorovu ponudu pristao ako ona bude financirana s najviše 30 posto dužničkog kapitala, navodi vodeći slovenski list.

Banke i Pivovarna Laško koje u svom vlasništvu imaju više od trećine Mercatorovih dionica bile bi spremne odustati od Agrokorove ponude ako bi država, u nastojanju da zaštiti interese slovenskog gospodarstva, sama objavila da je spremna za dionicu Mercatora ponuditi 221 euro ili veći iznos, navodi “Delo”. (H)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here