Tone hrane iz marketa završava u smeću umjesto u pučkim kuhinjama

108

pucka-kuhinja-midiU Hrvatskoj se prošle godine otvorila Banka hrane, inačica talijanskog Last Minute Marketa, koja prikuplja hranu od trgovačkih centara i potom ih distribuira do sirotinje, no zbog strogih pravila hvalevrijedna ideja ne funkcionira kako bi mogla

Deseci litara mlijeka, ako je ambalaža samo jedne litre oštećena, u trgovačkim centrima bit će otpisana. Trgovci voćem i povrćem nekoliko puta dnevno prebiru po kašetama i uklanjaju ono što oku nije ugodno i bacaju u otpad.

O poljoprivrednim proizvodima koji neobrani stoje na poljima da i ne govorimo, i sve to dokazuje da smo društvo rasipnika, ali i siromaha.

Kako bismo spojili te naizgled nespojive činjenice, u Hrvatskoj se prošle godine otvorila Banka hrane Hrvatska, inačica talijanskog Last Minute Marketa, piše Glas Slavonije.

Riječ je o ustanovi koja prikuplja hranu od trgovačkih centara i potom ih distribuira do sirotinje koja svakodnevno prebire po kontejnerima kako bi se nahranila. I ta ideja vani odlično prolazi, no razlika između Italije i Hrvatske, jest u tome da će Talijan, zahvaljujući utemeljitelju prof. Andreu Segreu sa Sveučilišta u Bologni, iskoristiti i onaj najmanji komadić hrane.

Našim poslodavcima je lakše hranu staviti u otpis nego raditi preciznu inventuru izda li putem računa robu s približenim rokom trajanja, ili u tehnički neispravnoj ambalaži, primjerice, pučkoj kuhinji.

Iako Caritas u Hrvatskoj odnedavno podliježe strogom HACCP-u, ondje doznajemo kako i nadalje primaju onu hranu za kojom potražnje u prodavaonicama nema. Primjerice, hranu s današnjim rokom trajanja u Caritasu ne smiju primiti, iako je stvarni rok još najmanje 30 dana.

Kada bi se po uzoru na talijansku praksu, u Caritasu doniralo povrće, ono mora biti u ambalaži, a isto vrijedi i za brašno, tijesto i brojne druge proizvode.

Glas Slavonije doznaje da se u Osijeku, primjerice, baci keksa tijekom godine koliko ne možemo ni pojmiti, što zbog nedostatka deklaracije, a što zbog strogoga HACCP-a.

Srećom, još ima dosta senzibiliziranih centara koje će u Caritas dati proizvode pa je tako hvalevrijedan projekt doniranja kruha u suradnji s Intersparom, a čiji je rok trajanja na dan isporuke. (Glas Slavonije)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here