Carlsberg najavio kupnju preostalog udjela u ruskom ogranku Baltika

66

carlsberg-baltika-proizvodna-traka-largeDanski proizvođač piva Carlsberg u ponedjeljak je objavio da ove godine planira otkupiti preostalih 15 posto udjela u ruskom ogranku Baltika, a izvijestio je i da je izazovima obilježenu prošlu godinu zaključio s nešto manjom neto dobiti.

U 2011. poslovao je s neto dobiti od gotovo 5,15 milijardi danskih kruna (oko 915 milijuna američkih dolara), što je za četiri posto manje u odnosu na godinu ranije, navodi se u priopćenju Carlsberga.

Neto prihodi lani su mu uvećani za šest posto, na 63,6 milijardi kruna. Riječ je o organskim prihodima koji isključuju akvizicije, prodaje i fluktuacije valutnih tečajeva.

Više od 29 posto prihoda ostvario je u poslovanju na području istočne Europe i Rusije, a očekuje da će kupnja preostalog udjela u ruskom ogranku povećati njegovu dobit. U tvrtki se nadaju da će otkupiti preostale dionice ruskog ogranka do proljeća.

“Grupa Carlsberg poduzet će nužne poteze za isključenje dionica Baltike iz burzovne kotacije u najkraćem mogućem roku. Trenutno očekujemo da će se to dogoditi najkasnije do svibnja 2012.”, stoji u priopćenju kompanije.

U Carlsbergu napominju da zbog oštre konkurencije gube tržišni udio u Rusiji, gdje su inače najveći proizvođač piva. U Europi za ovu godinu predviđaju stagnaciju.

“Premda je 2011. bila otežana godina, uz nepovoljne učinke viših ulaznih troškova i teškoće na ruskom tržištu, poslovanje u regijama sjeverne i zapadne Europe te Azije nastavilo je donositi dobre rezultate”, kazao je izvršni direktor kompanije Jorgen Buhl Rasmussen predstavljajući rezultate poslovanja. (H)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here