Cijena mlijeka će se formirati u dogovoru proizvođača i mljekara

117

Sukladno praksi u Europskoj uniji cijena mlijeka će se formirati u dogovoru udruga proizvođača i mljekara, a do kraja veljače svaka će mljekara s predstavnicima udruga proizvođača definirati model formiranja cijene mlijeka koji će se primjenjivati počevši od veljače ove godine, zaključeno je na današnjem sastanku Stručnog savjeta za praćenje stanja u proizvodnji i preradi mlijeka.

mljekari-mlijeko-prosvjed-midiNa tom sastanku, održanom u Ministarstvu poljoprivrede, definiran je način formiranja cijena mlijeka i smjernice pomoći sektoru proizvodnje i prerade mlijeka, kazala je pomoćnica ministra poljoprivrede Vesna Gantner-Kuterovac.

Uvažavajući obećanje mljekara da će otkupiti sve trenutno neotkupljeno mlijeko prosvjedi proizvođača i blokada prometnica su neosnovani, istaknula je.

Predsjednik Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka (HSUPM) kratko je u telefonskoj izjavi rekao kako nisu zadovoljni sastankom, no da miču traktore ispred “Sirele” i “Dukata”.

Potpredsjednik Saveza Mladen Šolčić, također u telefonskoj izjavi, rekao je pak da se prosvjednici ispred bjelovarske “Sirele” neće razići istaknuvši kako nisu zadovoljni sastankom jer ništa nije dogovoreno.

Proizvođači mlijeka prosvjeduju drugi dan ispred “Dukata” u Zagrebu i “Sirele” u Bjelovaru nezadovoljni Dukatovom otkupnom cijenom mlijeka od 2,30 kuna od veljače.

U priopćenju Ministarstva poljoprivrede o zaključcima današnjeg sastanka Savjeta navodi se kako se prerađivačka industrija obvezuje otkupiti sve raspoložive količine mlijeka, što je veliki pomak, s obzirom na velike zalihe, u iznosu većem od jednomjesečnog otkupa.

Problem trenutno neotkupljenog mlijeka, napominje se, mljekare se obvezuju riješiti odmah nakon deblokiranja prilaza mljekarama i prometnica.

Za idući Savjet proizvođači moraju definirati sve probleme s kojima su suočeni kako bi Ministarstvo sustavno pristupilo pronalaženju rješenja te pomoglo proizvođačima koji su u trenutnim poteškoćama (reprogram kredita, razgovori s komercijalnim bankama, skladišnica itd).

Ministarstvo će, kako navode, pratiti stanje na tržištu mlijeka te djelovati sukladno potrebi i mogućnostima.

Najavljuju i kako će uložiti značajna sredstva u prezentaciju oznake “Mlijeko s hrvatskih farmi”.

Iza ove oznake stoji sustav kontrole higijene (HACCP) i sustav kontrole kvalitete, koji garantira da mlijeko doista potiče s naših domaćih farmi, da se nalazi pod kontrolom Središnjeg laboratorija za kontrolu kvalitete mlijeka Hrvatske poljoprivredne agencije i da zadovoljava sve propisane zahtjeve kakvoće i higijenske ispravnosti u skladu s nacionalnom i EU regulativom.

Cilj kampanje je i na ovaj način pomoći cijelom sektoru i potaknuti na veću potrošnju hrvatskog mlijeka te tako zaštiti domaću proizvodnju, ističu iz Ministarstva poljoprivrede. (H)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here