Croatiastočar poziva proizvođače mlijeka da prihvate Sporazum o otkupnoj cijeni

89

mlijeko-bokal-midiGospodarsko interesno udruženja Croatiastočar pozvalo je u ime prerađivačke industrije proizvođače mlijeka da prihvate dogovor postignut krajem prošloga tjedna s dijelom proizvođača mlijeka i nastave raditi na jačanju efikasnosti proizvodnje.

“Pozivaju se svi proizvođači mlijeka da promišljeno vode brigu o vlastitom poslovanju te da ne prihvaćaju i ne nasjedaju na, po vlastito poslovanje, štetne prijedloge rukovodstva HSUPM-a, poput obustave isporuke mlijeka ili blokada mljekara i prometnica”, ističe se u priopćenju Croatiastočara koje zastupa stavove prerađivača mlijeka – Meggle Hrvatske, Dukata, Vindije, Leda, Zdenke, PIK Rijeke, Mljekara Bohnec i Udruge hrvatske male mljekare.

Podsjećaju da je način izračuna otkupnih cijena mlijeka od ožujka 2009. do ožujka 2012. uzimao u obzir prosjek otkupnih cijena mlijeka u zemljama EU27.

Prosječna osnovna cijena mlijeka u 2011. je iznosila 2,53 kune po kilogramu, na što se dodaje tvornička premija (od 0,10 do 0,70 kn/kg, ovisno o količini isporučenog mlijeka, a prosječno oko 0,20 kn/kg) te državni poticaji.

Po podacima Croatiastočara o otkupnoj cijeni mlijeka, u Hrvatskoj je 2011. otkupna cijena prosječno iznosila 35,44 eura za sto kilograma, što je oko 2 posto više od prosjeka EU27 gdje je iznosila 34,74 eura.

Po tim je podacima, tijekom prošle godine u Hrvatskoj najniža otkupna cijena mlijeka zabilježena u srpnju kada je iznosila 34,41 euro za sto kilograma, a najviša u studenom 37,26 eura, dok se u EU27 kretala od 33,85 eura u siječnju do 35,87 eura u studenom.

Odstupanje u otkupnoj cijeni ruši konkurentnost domaćeg mljekarskog sektora i čini ga neodrživom, smatraju u Croatiastočaru.

pregled-otkupnih-cijena-mlijeka-tablica-001Navode da je niveliranje otkupnih cijena mlijeka u Hrvatskoj, prema cijenama u zemljama s najvećim izvozom gotovih proizvoda u Hrvatsku, tržišna pretpostavka i preduvjet održivosti proizvodnje, prerade i trženja mlijeka.

Stoga novi Sporazum o izračunu cijene mlijeka usklađuje otkupne cijene s kretanjima tih cijena u Njemačkoj i Francuskoj, čiji udio ukupne proizvodnje mlijeka u EU iznosi blizu 40 posto, kao i cijena u Sloveniji, Mađarskoj i Rumunjskoj iz kojih se uvozi značajna količina mliječnih proizvoda.

Prema novom modelu, ciljana osnovna cijena mlijeka za ožujak 2012. (kvalitete 4,2 posto mliječne masti i 3,4 posto mliječnih proteina) iznosi 2,43 kuna po kilogramu, što je, kako tvrde u Croatiastočaru, za 0,06 kn/kg manje u odnosu na ožujak 2011.

Napominju kako se na osnovnu cijenu dodaje tvornička premija (prosjek 0,20 kn/kg), zatim 0,50 kn/kg državnog poticaja te državni poticaju po muznoj kravi i hektaru obradive površine.

Prerađivači mlijeka ističu važnost primarne proizvodnje mlijeka u Hrvatskoj te odbacuju, kako tvrde, neistinite navode i konstrukcije HSUPM-a o uvozu i namjeri uvoza jeftinije mliječne sirovine.

Dukat nije izoliran slučaj primjene tržišnog izračuna otkupne cijene mlijeka, ističu iz Croatiastočara i poručuju kako prerađivačka industrija ima jedinstvene stavove o aktualnoj problematici mljekarskog sektora i nužnosti primjene tržišnih principa u svim segmentima mljekarske proizvodnje.

Postojeći model, naglašavaju, prijelazno je rješenje do primjene tržišnih principa kao jedinog održivog načina poslovanja i proizvođača i prerađivača mlijeka i primjenjivat će se od ožujka do svibnja za sve predano mlijeko.

Prenose i zajednički stav prerađivača mlijeka da je u ovom trenutku Sporazum jedino i prijelazno rješenje koje omogućuje nastavak otkupa mlijeka unatoč visokim zalihama mliječnih proizvoda, te doprinosi smanjenju uvoza, stabilizaciji cijena i povećanju potrošnje domaćih mliječnih proizvoda.

Prerađivačka industrija osuđuju ucjene i manipulacije proizvođačima mlijeka od strane HSUPM-a, blokiranje prometnica te sustavno dezinformiranje javnosti s ciljem stvaranja socijalnih nemira i nezadovoljstva, navodi se u priopćenju. (H)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here