Ja TRGOVAC magazin – siječanj/veljača 2012.

45

Okovani snijegom i ledom čini se kako su mnogi jedva dočekali izliku za već tradicionalnu siječanjsku učmalost i nastavili po svome: laganini, čemu žurba, lako ćemo, netko će drugi, tko je vidio radit po ovom vremenu. Prošle godine u ovo doba osvrnuo sam se na istu tematiku kako bi, barem što se poslovanja tiče, efikasnosti i proizvodnosti, najbolje bilo izbrisati siječanj iz kalendara mnogih hrvatskih tvrtki. Brojnima jednostavno ne ide taj zanosni početak, taj prvi mjesec u godini kad lokomotiva treba krenuti punom parom entuzijazma i optimizma. Padne li snijeg, mi ćemo radije čekati da se on otopi nego uzeti lopatu u ruke i proprtiti put. Ma dobro je, barem smo izglasali Europsku uniju, sad će nam ona tu pomoć. Ubrizgat će nam milijarde iz fondova kako bismo kupili ralice koje same čiste i voze. Mi ćemo zavaljeni u naslonjaču upravljačke konzole samo bezbrižno pjevušiti:

Neka rade nek’ se muče, nek’ ih štipa ciča zima,
a kad opet vlak povuče i naš vagon ide s njima,
hej što nam mogu, što nam mogu snijeg i stud,
hej neka radi, neka radi tko je lud.

Ali nije tako, jer ti koji zdušno i odgovorno rade toliko su već utrenirani, brzi i efikasni da će vrlo brzo napraviti odmak ukoliko ne budemo htjeli i mogli pratiti njihov tempo. Na svu sreću da smo se odlučili na timski rad pa se nadam da će nam radišne EU kolege pokazati i naučiti kako se pravilno radi i trenira. U tom slučaju pjevušit ćemo:

Kad se mnogo malih složi, ta se snaga stoput množi,
a to znači da smo jači, kad se skupimo u roj.

Da nastavimo u duhu Lovrakovog romana, nadam se da ćemo svi skupa, koji djelujemo u ovoj branši, vrlo skoro imati bolje uvjete rada koje bi nam trebala osigurati nova Vlada kroz rezolutno rješavanje neprotočnosti, odnosno nelikvidnosti i dodatnih opterećenja koja nas usporavaju, jer kako smo krenuli mogli bi zapeti kao vlak u snijegu, ali bez filmskog happy enda.

Što se nas kao magazina i portala Ja TRGOVAC tiče, mi smo svoj put kvalitete i predanog rada utrli i očistili još na početku pa vam i u ovom broju uz mnoge aktualnosti i analize donosimo možda čak i preopsežan pregled tržišta naših istočnih susjeda koji se također spremaju ukrcati u vagon brzog vlaka za EU. Bez obzira na trenutno stanje i neizvjesnu perspektivu Unije, naša silazna stanica i konačna destinacija uvijek će biti Europa i zato nam je bolje ne kasniti.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here