Kraš ostvario 28 posto veću dobit

226

Kraš grupa je u 2011. ostvarila neto dobit od 24,9 milijuna kuna, što je povećanje za 28,3 posto u odnosu na godinu ranije, podaci su iz nerevidiranog konsolidiranog financijskog izvješća objavljenog na Zagrebačkoj burzi.

kras-zagreb-upravna-zgrada-midiUkupni prihodi grupe iznose 1,13 milijardi kuna i veći su za 10,3 posto prema godini ranije, dok su ukupni rashodi ostvareni u iznosu nešto većem od 1,1 milijardu kuna, što je rast za 10,1 posto, podaci su iz izvješća u kojem se napominje kako je znatan utjecaj na povećanje i prihoda i rashoda imalo stjecanje osječke Karoline.

Prihodi od prodaje grupe na domaćem tržištu prošle su godine iznosili 600,4 milijuna kuna, a prihodi od prodaje u inozemstvu 460,6 milijuna kuna.

Iz Kraša obrazlažu kako je na prodaju na domaćem tržištu najviše utjecala visoka razina uvoza konditorskih proizvoda te smanjena kupovna moć uvjetovana krizom.

Povećan je izvoz na prekomorska tržišta – Saudijsku Arabiju, Australiju i Kanadu, regionalna tržišta – Sloveniju, Makedoniju i Crnu Goru, te u Češku.

Također napominju kako se na kretanje konsolidiranih rashoda negativno odrazilo povećanje cijena glavnih sirovina – šećera, brašna, mlijeka u prahu, bombonskog sirupa, biljnih masti i drugih sirovina te energenata, itd.

Nakon provedene akvizicije Karoline, koncem ožujka 2011., u drugoj polovici godine uspješno je provedena integracija Karoline u poslovni sustav Kraša. Uložena su značajna sredstva u infrastrukturu i proizvodne linije čime su povećani proizvodni kapaciteti i unaprijeđena tehnologija, što je rezultiralo povećanom proizvodnjom i zaposlenošću, navodi se u obrazloženjima prošlogodišnjih rezultata. (H)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here