Mljekari napustili sastanak u Ministarstvu poljoprivrede

61

mlijeko-prosvjed-ministarstvo-poljoprivrede-midi“Previše gori na ulici da bi mi trošili vrijeme na simpozije”, kazao je predsjednik pregovaračkog tima Stožera za obranu cijene mlijeka HSUPM Darko Pavičević

Predstavnici Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka (HSUPM) napustili su nakon 15 minuta sastanak Savjeta za mlijeko u Ministarstvu poljoprivrede nezadovoljni što je točka o otkupnoj cijeni mlijeka stavljena kao zadnja na sjednici Savjeta na kojem se trebalo razgovarati o zahtjevima mljekara.

Najavili su da će danas tražiti sastanak s predsjednikom Republike Ivom Josipovićem i premijerom Zoranom Milanovićem, naglašavajući da od svojih zahtjeva ne odustaju i nastavljaju prosvjede.

Pregovarački tim Saveza tražio je promjenu opširnog dnevnog reda i pomicanje točke o otkupnoj cijeni mlijeka, a kako to ministar poljoprivrede Tomislav Jakovina nije htio, napustili su sjednicu Savjeta, izvijestili su nakon izlaska sa sastanka.

“Previše gori na ulici da bi mi trošili vrijeme na simpozije”, kazao je predsjednik pregovaračkog tima Stožera za obranu cijene mlijeka HSUPM Darko Pavičević.

Ministar je, kaže, sazvao simpozij, a predstavnici Saveza nemaju vremena za to, jer treba rješavati aktualnu situaciju s otkupnom cijenom mlijeka.

Razumijemo da se problem ne može riješiti preko noći, ali tražimo da Ministarstvo kaže kada će se riješiti, a ako se to ne desi, kako je rekao Pavičević, “mogao bi se desiti narod”.

Predstavnici Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka izvijestili su i da su danas Ministarstvu poljoprivrede službeno predali svoje zahtjeve.

Traže dogovor o otkupnoj cijeni mlijeka, subvencioniranje troškova proizvodnje, smanjenje PDV-a na 8,5 posto na sav repromaterijal potreban za proizvodnju sirovog mlijeka, fiksiranje cijene plavog dizela i dr., te postizanje tripartitnog sporazuma između proizvođača i prerađivača mlijeka i Ministarstva poljoprivrede.

Proizvođači mlijeka traže da se minimalna otkupna cijena mlijeka formira na temelju prosječne cijene u EU27 za prethodna tri mjeseca, od Ministarstva poljoprivrede traže subvencioniranje troškova proizvodnje, a od Vlada da donese odluku o intervenciji na tržištu mlijeka od 42 lipe po kilogramu mlijeka za razdoblje od 1. studenog prošle godine do ulaska Hrvatske u EU. (H)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here