Ništa od dogovora, nastavljaju se prosvjedi mljekara

122

mljekari-kravica-prosvjedi-midiNa sastanku s mljekarima Jakovina je rekao kako oni koji su nezadovoljni trebaju razgovarati s prerađivačima jer Ministarstvo nije to koje može utjecati na otkupnu cijenu. Traktori ostaju, nastavlja se prosvjed

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina ponovio je predstavnicima Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka (HSUPM) da država više ne može intervenirati s 42 lipe po kilogramu mlijeka koju su dobivali do kraja listopada prošle godine, javlja Hina.

Predstavnici Saveza kažu da ih je ministar uputio na pravnu bitku za promemoriju o otkupnoj cijeni mlijeka iz 2009.

Ministar im je rekao da se sporazum o otkupnoj cijeni mlijeka od 2,43 kune, koji je u četvrtak kasno navečer s prerađivačima potpisao dio udruga proizvođača mlijeka, ne odnosi na HSUPM koji ga nije potpisao.

Prosvjed se nastavlja, traktori ostaju, doznaje se u HSUPM-u koji će dogovoriti daljnje poteze.

“Ponovili smo stav Ministarstva i Vlade, a to je da ćemo djelovati u svim onim dijelovima u kojima možemo”, kazao je ministar Jakovina.

Napominjući kako je dio udruga nedavno potpisao sporazum s mljekarskom industrijom, Jakovina je opetovao kako oni koji su nezadovoljni trebaju razgovarati s prerađivačima, jer Ministarstvo nije to koje može utjecati na otkupnu cijenu.

Ulica, pritisak i blokade nisu način za rješavanje problema, probleme treba rješavati za stolom, kazao je Jakovina dodajući kako nije trebalo doći do eskalacije problema i izlaska traktora na prometnice.

Ishod sastanka čelnika HSUPM-a i ministra Jakovine pred Ministarstvom su čekali nezadovoljni mljekari koji su se ispred Ministarstva okupili oko podneva, a nakon što su ih čelnici Saveza izvijestili o ishodu i oni su se razišli.

Nezadovoljnim mljekarima, koji su prosvjedovali ispred Ministarstva, potporu su danas dali i predstavnici Udruge ratnika Hrvatskog obrambenog rata, na čelu s predsjednikom te udruge pukovnikom Petrom Janjićem – Tromblonom.

Čelnici Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka (HSUPM) oko 14 sati su ušli u Ministarstvo poljoprivrede na razgovor s ministrom poljoprivrede Tihomirom Jakovinom.

Proizvođači mlijeka, u organizaciji HSUPM-a, prosvjeduju već četrnaesti dan širom Hrvatske nezadovoljni otkupnom cijenom mlijeka od 2,30 kuna koju je krajem siječnja objavio Dukat, a koja je za oko 40 lipa manja od dotadašnje.

Nezadovoljni mljekari od početka prosvjeduju ispred Dukata u Zagrebu i Sirele u Bjelovaru, a na više su mjesta u Hrvatskoj blokirali ceste.

Po posljednjim podacima HAK-a, zbog prosvjeda mljekara prekinut je promet ili se naizmjenice vozi na oko 25 punktova u Hrvatskoj.

Promet je prekinut Čavićevom ulicom u Zagrebu, na obilaznici Čakovec (od skretanja za Ivanovec do skretanja za Čakovec jug), u Ferovcu, te kod Nove Gradiške i skretanja prema Rešetarima, a zbog prekida prometa na cesti Slavonski Brod-Nova Gradiška na autocesti Bregana-Lipovac zatvoren je čvor Lužani.

Zbog prosvjeda je prekinut promet i na cesti u Letičanima (sjeverna bjelovarska obilaznica), zbog prosvjeda u Babinoj Gredi blokirana je državna cesta Babina Greda – Slavonski Šamac, a promet je u Istri prekinut 50 metara prije skretanja za Boljunski Katun.

Zbog prosvjeda se naizmjence vozi državnim cestama kod skretanja za Veliko Trgovišće, u mjestima Poljanec, Vratno, Virje i Kloštar Podravski, u Grubišnom Polju i Daruvaru, na čepinskoj obilaznici te kod Vrpolja i Velike Kopanice, potom u Sv.Ivanu Žabnom i Velikom Grđevcu, u Bojnikovcu i mjestu Gola (relacija Vrbovec-Križevci), u Velikim Sredicama u Bjelovaru te u Garešnici. (Bankamagazin)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here