Otvorena izložba “HGK 160 godina”

106

izlozba-hgk-160-godina-1Povodom proslave 160. obljetnice rada i djelovanja Hrvatske gospodarske komore (HGK) jučer je otvorena izložba “HGK 160 godina” koja će se moći razgledati do 9. ožujka 2012. radnim danom od 10 do 16 sati u izložbenom prostoru Centra za dizajn HGK.

Na izložbi, koju je otvorio predsjednik HGK Nadan Vidošević, predstavljene su izložene publikacije iz fundusa arhive Središnjice i županijskih komora HGK koji obuhvaća razdoblje od 1852. godine do danas.

– Doprinos HGK ekonomskom, kulturnom, znanstvenom i društvenom životu je golem u proteklih 160 godina. HGK je inicijator osnivanja važnih institucija pa, između ostalog, i Zagrebačkog velesajma što je neizravno omogućilo nogometnom klubu Dinamo osvajanje Kupa velesajamskih gradova, izjavio je Vidošević dodajući kako je osnivanje HGK prije 160 godina bio važan događaj u hrvatskoj povijesti.

Po njegovim riječima, posebno je značajno što je tada po prvi puta upotrijebljen termin “hrvatski” u imenovanju javne institucije. HGK je zaslužan i za izgradnju Umjetničkog paviljona koji je jedna od stožernih kulturnih institucija u Hrvatskoj. Biskup Josip Juraj Strossmayer aktivno je sudjelovao u radu osječke komore.

Nadan Vidošević istaknuo je i važnost izdavanja knjige Pouka baštine za gradnju u hrvatskom priobalju u kojoj se na stručan način ukazuje na povezivanje povijesno kulturne baštine sa suvremenošću. Također je upozorio da je HGK u Zagrebu smještena u građevini koja je podignuta prije 100 godina kao Trgovačko-obrtnička komora, dok se predstavništvo HGK u Bruxellesu nalazi u građevini izgrađenoj također prije 100 godina, a obje imaju iznimnu arhitektonsku vrijednost, što je i predstavljeno u komorskoj specijaliziranoj publikaciji.

Danas je HGK ustrojena na suvremenim organizacijskim principima što joj omogućuje da učinkovito doprinosi gospodarskom razvoju.

izlozba-hgk-160-godina-2Pri tome, rekao je Vidošević, više od dvije trećine zaposlenika ima visoku stručnu spremu, što je respektabilan kreativan potencijal.

On je dodao kako je u zadnje vrijeme o radu HGK bilo i određenih rasprava, ali je nepobitna činjenica da su brojne komorske inicijative, pogotovo u prošlih petnaestak godina, prihvaćene te su znatno pripomogle ne samo ekonomskom, već i društvenom razvoju.

Većina starih publikacija HGK (iz 19. i 20. stoljeća) nalazi se u Državnom arhivu Zagreba i Hrvatske, ali se na ovoj Izložbi mogu vidjeti i rariteti poput zapisnika sa sjednica Obrtničke komore Zagreb iz 1911., zapisnika sa sjednica Zanatske komore Zagreb iz 1940., Obrtni zakon Trgovačko obrtničke komore Zagreb iz 1931., te izvještaji Trgovačko obrtničke komore Zagreb iz 1910. godine.

Posjetitelji mogu razgledati i publikacije: 50. godišnjica Trgovačko obrtničke komore u Zagrebu 1852.-1902., Trgovačko obrtnička komora za Slavoniju 1853.-1903., Pomorska statistika Jugoslavije 1922.-1930., Trgovačko obrtnička komora Split iz 1922. godine, Trgovačka Obrtna Komora u Zagrebu 1881.-1885. i mnoge druge.

U ostalom dijelu izložbe prikazane su publikacije, katalozi, brošure, bilteni, separati i izvještaji sektora i centara Središnjice i županijskih komora HGK koji se izdaju periodički, ističu iz HGK.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here