RBA: Maloprodaja ove godine dodatno pada zbog rasta PDV-a i nezaposlenosti

57

Prema prvim rezultatima Državnog zavoda za statistiku trgovina na malo je u zadnjem mjesecu prošle godine, nakon osam mjeseci blagih godišnjih stopa rasta, zabilježila realni pad u odnosu na prosinac 2010.

trgovina-interspar-midiTako je u prosincu 2011. promet u trgovini na malo realno bio za 0,4% manji nego u prosincu 2010. godine, dok je nominalno porastao za 2,5% godišnje.

Tijekom cijele godine trgovina na malo je bilježila slabe rezultate, a stope rasta su najčešće bile tek malo iznad nule. Tako je prosječna realna stopa rasta u prošloj godini iznosila 0,9%, nakon tri godine pada. Ipak, ne možemo govoriti o oporavku maloprodaje s obzirom na dugotrajnost negativnih trendova i vrlo slabi rast, što je uglavnom bilo rezultat neizvjesnosti u vezi s oporavkom, visinom dohodaka i budućim primanjima.

U 2012. očekujemo blagu stopu pada trgovine na malo. Budući da u ovoj godini ne očekujemo rast gospodarstva ni rast zapošljavanja, ne očekujemo ni realni rast dohodaka. S druge strane, najavljeni rast PDV-a na 25% i moguća poskupljenja komunalnih usluga smanjit će raspoloživi dohodak. Tijekom krize se pokazalo da kućanstva razmjerno brzo prilagođavaju svoju potrošnju novim uvjetima pa i zbog toga očekujemo pad trgovine na malo u 2012.

Posljedično, pitanje je hoće li fiskalni učinak povećanja PDV-a biti u skladu s Vladinim očekivanjima. Osim toga, zbog visoke zaduženosti kućanstava, ona će se u ovoj godini uglavnom razduživati. Blagi oporavak maloprodaje očekujemo tek u 2013. godini, kad bi se i optimizam potrošača trebao oporaviti, pa bi se i neke odgođene kupovine, kao što je kupnja nekretnina ili automobila, mogle realizirati. Međutim, u srednjem roku ne očekujemo da će trgovina na malo odnosno osobna potrošnja predvoditi gospodarski oporavak, nego da će slijediti njegov rast. (SEEbiz)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here