Slavonski Brod: Trgovački zamah težak 50 milijuna eura

174

city-colosseum-slavonski-brod-ftdOtvorenje novih šoping centara često prate komentari kako bi bilo bolje da se otvaraju proizvodni pogoni. Ipak, u gradovima u kojima nema mnogo sadržaja otvorenje velikih centara često se dočekuje s oduševljenjem jer je riječ o rijetkim mjestima na kojima, na primjer, građani mogu otići u kino, a ništa manje važna nisu ni radna mjesta koja takvi projekti donose.

Upravo zbog tih razloga otvorenje City Colosseuma u Slavonskom Brodu, gradu u kojem više od desetljeća nema kina, čeka se s nestrpljenjem. Centar bi se trebao otvoriti u trećem tjednu listopada.

Ipak, iako najvažniji, City Colosseum nije jedini novi sadržaj u tom gradu. Naime, to ulaganje od 50 milijuna eura koje će rezultirati centrom ukupne neto iznajmljive površine veće od 23.000 četvornih metara dio je budućeg City Parka. Riječ je o projektu koji će na sve četiri strane velikog raskrižja imati sadržaje od kojih će se na kraju sastojati novo središte grada.

City Park podijeljen je u četiri dijela: City Colosseum je na parceli od 37.200 četvornih metara. Preko puta će se sagraditi McDonald’sov restoran (i drive-in) s benzinskom postajom. Još se planira graditi veliki centar s građevinskim materijalom, opremom i svime potrebnim za uređenje doma te vjerojatno diskontna ili veleprodajna trgovina.

City Colosseum, dakle, koji će se završiti najesen,bit će na jednoj strani, a McDonald’s i vjerojatno benzinska postaja na drugoj; treća i četvrta strana raskrižja još nisu potpuno definirane. Investitori planiraju prodati jednu lokaciju za prodavaonicu uradi sam, a druge za diskont ili veleprodaju.

Naime, dok je City Coloseum već u poodmakloj fazi gradnje, a restoran brze prehrane dogovoren, o ostatku City Parka još se pregovara s potencijalnim partnerima.

Iako se i City Colosseum još gradi, više od 70 posto prostora već je zakupljeno. U centar dolaze H&M, C&A, Deichmann, Plodine, Intersport, New Yorker, Expert i Bipa.

Ti veliki lanci privlače mnogo kupaca. Ugovaraju se i srednji i manji prostori, za koje su zainteresirana uglavnom domaća poduzeća, objašnjava Domagoj Puljić, direktor Ecos trgovine, investitora u projekt, dodajući da najam prodajnog prostora ugovara tvrtka Krammer&Wagner nekretnine.

Otvaranjem City Parka u Slavonskom Brodu posao će, procjenjuje se, dobiti 450 ljudi, od kojih 350 samo u City Colosseumu, što je za taj grad uistinu mnogo. Investitori pritom računaju na dugoročan uspjeh centra i zbog izvrsne lokacije (u neposrednoj blizini središta grada, blizu granice i autoceste), ali i zbog velikog broja potencijalnih kupaca.

Naime, područje koje centar pokriva, odnosno iz kojeg očekuje kupce, obuhvaća oko 500.000 ljudi. Upravo zato može se očekivati da će troetažni centar (plus podzemna garaža), u kojem će osim trgovina biti mnogo zabavnih i ugostiteljskih sadržaja i veliko kino, znatno promijeniti ritam grada, ali i navike onih u okolici.

Kako bi privukli još više posjetitelja, investitori su se odlučili za to da do centra iz raznih dijelova grada i susjednih mjesta voze posebni autobusi. Naravno, tu je vrlo važna i skupina kupaca iz Bosne i Hercegovine, jer ni kilometar od novoga šoping-centra jedan je od najprometnijih graničnih prijelaza u zemlji.

Budući da će ti kupci za kupnju dobiti i povrat poreza na dodanu vrijednost, centar bi čak mogao preokrenuti trend. Naravno, hrvatski građani vjerojatno će i dalje preko granice po špeceraj, ali uskoro će i građani BiH u Slavonski Brod po odjeću.

To će biti prvi centar u ovom dijelu Slavonije u koji će ljudi dolaziti provesti vrijeme, otići u kino, kafić, odvesti djecu u igraonicu… “Takvi sadržaji nedostaju ovom kraju, i to s obje strane granice, zato vjerujemo da će centar privlačiti i mnogo gostiju iz BiH”, objašnjava Puljić. (Lider)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here