Trgovci ne očekuju veće korekcije cijena zbog višeg PDV-a

50

trgovina-kolica-ftd3Trgovački lanci u Hrvatskoj uglavnom za sada ne očekuju veće korekcije cijena zbog povećanja PDV-a s 23 na 25 posto koje stupa na snagu 1. ožujka te se na razne načine nastoje prilagoditi većoj poreznoj stopi na većinu artikala, dok u Hrvatskoj udruzi poslodavaca kažu da su gospodarstvenici spremni koliko god je to moguće preuzeti dio tereta povećanog PDV-a, no dodaju da će sigurno biti onih koji će podići cijene jer neće moći amortizirati udar povećanja PDV-a.

U Agrokoru kažu da u Konzumu ne očekuju značajnije promjene cijena zbog nove stope PDV-a. Najavljuju da će nekih promjena vjerojatno biti, ali će one biti niže od očekivanih 1,5 posto. Ujedno, kažu da će proizvodi nekih tvrtki iz sustava biti dostupni potrošačima po nižoj cijeni, zbog snižene stope PDV-a na određene grupe proizvoda.

Iz Mercatora Hrvatska navode da su u prodavaonicama tog lanca i u Getrou započeli sa snižavanjem cijena proizvoda na kojima se s 1. ožujka umanjuje PDV te da do daljnjeg neće povećavati cijene proizvoda zbog povećanja PDV-a. Ujedno, Mercator je dobavljačima dao do znanja kako do daljnjeg neće prihvatiti povećanje nabavnih cijena s njihove strane.

Spar neće mijenjati cijene određenih osnovnih namirnica i kućanskih potrepština za koje se stopa PDV-a mijenja s 23 na 25 posto te će tako u trgovinama Spar i Interspar njihova maloprodajna cijena ostati ista najmanje sljedeća tri mjeseca, kažu u Sparu. Dodatno, za grupe proizvoda kao što su dječja hrana, šećer, ulje i masti, kojima se stopa poreza spušta na 10 posto, Spar je snizio cijene i više od predviđenog smanjenja, kažu u tom trgovačkom centru.

Predsjednik Uprave trgovačke kuće Emmezetta Slobodan Školnik kaže da trgovci posluju unutar tržišne ekonomije te da će svaki od njih postupiti onako kako mu poslovna situacije i ciljevi dopuštaju.

Prema njegovim riječima još se nije dogodilo da dizanje poreza ne utječe na porast cijena. Upravo zbog presudnog utjecaja tržišta na poslovanje trgovaca, Školnik drži bespredmetnim rasprave o tome trebaju li trgovci nešto učiniti kako bi zaustavili očekivani porast cijena, a puno razumnijom drži raspravu o tome je li dizanje PDV-a dobar ili loš Vladin potez.

“Sve mi to”, kaže Školnik, “sliči na dobar spin jer se zadnjih tjedana gotovo više ne raspravlja o poreznoj politici Vlade, a puno se govori o tome što bi trebali učiniti trgovci”. Pritom se, kaže Školnik, zaboravlja da su trgovci ukupno kao branša, još 2010. poslovali s gubitkom te ne mogu podnijeti nove troškove.

U Hrvatskoj udruzi poslodavaca kažu da su gospodarstvenici spremni koliko god je to moguće preuzeti dio tereta povećanog PDV-a radi sprečavanja rasta cijena.

No, upozoravaju da će sigurno biti onih koji će podići cijene jer neće moći amortizirati udar povećanja PDV-a.

U HUP-u ističu da se unatoč lošoj gospodarskoj situaciji, stagnaciji potrošnje, novim trendovima u poslovnom okruženju, zajednički želi postići da ne dođe do promjene cijena, osim u slučaju promjene vanjskih inputa sadržanih u cijeni proizvoda, koji su izvan kontrole poslovnog sektora.

Poslodavci kažu kako je cilj poslovne zajednice što više ublažiti udar na potrošače te sačuvati standard građana, radna mjesta i investicije.

Izmjenama Zakona o PDV-u, od 1. ožujka opća stopa PDV-a u Hrvatskoj koja je do sada iznosila 23 posto, penje se na 25 posto, a snižena stopa od 10 posto, koja se do sada plaćala samo za usluge smještaja u turizmu i usluge agencijske provizije te na dnevne ili periodične novine, proširena je na jestiva ulja i masti, dječju hranu i prerađenu hranu na bazi žitarica za dojenčad i malu djecu, na isporuke vode (osim one u bocama ili drugoj ambalaži) te bijeli šećer.

Nulta stopa i dalje vrijedi za kruh, mlijeko, knjige, znanstvene časopise, neke lijekove i medicinska pomagala te javno prikazivanje filmova. (H)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here