U Češkoj zbog krize pada potrošnja hrane

25

trgovina-svijet-hrana-midiSve je više Čeha koji zbog krize sve manje troši na hranu. Najnovije istraživanje Shopping  Monitor, koje provodi agencija za istraživanje tržišta GfK, pokazuje kako gotovo 80% kućanstava u Češkoj sada štedi na hrani. U 2010. godini takvih je bilo 60%, a još godinu dana ranije bilo ih je samo 30%.

Na početku krize potrošnju hrane je karakterizirao pad potrošnje hrane kod obitelji s niskim primanjima i općenito kod starijih. Danas su već zahvaćeni svi segmenti potrošača.

Mnogi su sada orijentirani na korištenje informacija s letaka (36%) s povoljnim cjenovnim ponudama ili obraćaju veću pažnji na promotivne prodaje na mjestu kupnje. Akcijske, odnosno diskontne cijene postale su treći najvažniji element prilikom odluke o kupnji, navodi se u istraživanju.

Ipak kriza nije potakla građane da više kupuju privatne marke pojedinih lanaca, već i dalje preferiraju brendirane proizvode i kupuju ih na povremenim akcijama.

Češka kućanstva još uvijek prvenstveno preferiraju kupovinu hrane u velikim hipermarketima, iako se u zadnjih godinu dana zapaža da ih sve više kupuje i u manjim supermarketima u blizini mjesta stanovanja na način da uspješno prate njihove dnevne akcijske cijene.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here