Zabranjena distribucija mlijeka sa slovenskih farmi

102

krave-farma-midiRiječ je o 150 vreća s po 40 kilograma kukuruznog šrota jedne poljoprivredne zadruge iz Koruške, na granici prema Austriji

Slovenska veterinarska uprava objavila je da je u srijedu privremeno zabranila distribuciju mlijeka sa sedam farmi na sjeveru države, u koje je bilo isporučena manja količina kukuruznog šrota za koji je laboratorijsko ispitivanje utvrdilo da sadrži povećanu koncentraciju aflatoksina B 1.

Riječ je o drugom slučaju otkrivanja stočne hrane s kancerogenim toksinom koji se stvara uslijed plijesni žitarica u zadnjih mjesec dana, nakon što je sličan slučaj otkriven u stočnoj hrani jedne tvrtke iz Ajdovščine.

Ovaj put riječ je o kukuruznom šrotu jedne poljoprivredne zadruge iz Koruške, na granici prema Austriji.

Zadruga tvrdi da je kukuruz koji je preradila u stočnu hranu kupila od tvrtke Žito-Intes, da je prodala ukupno 150 vreća s po 40 kilograma kukuruznog šrota za koju se vjeruje da sadrži aflatoksine, tvari opasne za životinje i ljude.

Ravnateljica slovenske veterinarske uprave Vidsa Čadonič Špelič izjavila je za Slovensku televiziju da se kontrolira distribucijski lanac, ali da ne ocjenjuje da postoji opasnost za potrošače jer je mlijeko koje se nalazi u prodaji zdravstveno sigurno, odnosno da nema opasnosti za zdravlje ljudi. (H)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here