Bacamo do 50 posto proizvedene hrane

34

mcdonalds-odvoz-smeca-largeProsječni Amerikanac svaki mjesec baci oko 15 kilograma hrane, vrijedne oko 40 američkih dolara. To znači da na godinu svaka osoba u SAD-u baci oko 180 kilograma hrane

U svijetu se danas baca od 30 do 50 posto proizvedene hrane, poručuju stručnjaci koji su se ovoga tjedna okupili na skupu posvećenom hrani i poljoprivredi u Chicagu.

Prosječni Amerikanac svaki mjesec baci oko 15 kilograma hrane, vrijedne oko 40 američkih dolara. To znači da na godinu svaka osoba u SAD-u baci oko 180 kilograma hrane, javlja HRT.

Prema podacima američke agencije za zaštitu okoliša, hrana je najveći dio američkog smeća i na godinu na odlagalištima završi oko 33 milijuna tona hrane. Tako, primjerice, na smetlištima završi oko 23 posto svih proizvedenih jaja.

Kako je poljoprivreda jedan od najvećih svjetskih potrošača vode, energije i kemikalija te jedan od velikih proizvođača stakleničkih plinova, smanjenje količine bačene hrane bio bi jednostavni način da se smanji stres za okoliš.

U bogatijim zemljama jestivo voće i povrće završi na odlagalištima zato što nije dovoljno lijepo prema standardima trgovaca te zbog toga što se pokvarilo u hladnjacima ili nije pojedeno u restoranima. U zemljama u razvoju dosta se hrane pokvari već zbog toga što se ne uskladišti na odgovarajući način ili zbog loše prometne povezanosti. (Bankamagazin)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here