Bh. pivari traže zaštitu domaće proizvodnje

61

Odbor pivarske industrije BiH zatražio je sastanak s Mirkom Šarovićem, ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, na kojem će iznijeti zahtjev za zaštitu domaće proizvodnje piva kroz promjenu trošarinske politike, pišu Nezavisne novine.

tuzlanska-pivovara-midiEdin Ibrahimpašić, predsjednik Odbora i direktor “Bihaćke pivovare”, izrazio je nadu da će kod novog ministra naići na veći stupanj razumijevanja u odnosu na njegovog prethodnika, koji je odbio zahtjev pivara za zaštitu od prekomjernog uvoza u okviru regionalne zone slobodne trgovine CEFTA. “Glavna tema iniciranog sastanka s resornim ministrom bit će primjena direktive Europske unije koja govori o mogućnosti uvođenja različitih trošarinskih tarifa u ovisnosti od količinske proizvodnje piva u BiH”, ističe Ibrahimpašić.

Analiza Uprave za indirektno oporezivanje BiH pokazala je da praksa EU prepoznaje značaj i posebno tretira “male nezavisne proizvođače piva” s godišnjom proizvodnjom do 200.000 hektolitara, dajući zemljama članicama mogućnost da tim pivarama uvedu snižene trošarine.

Europska komisija je u slučaju portugalske regije Madeira napravila i izuzetak podizanjem limita na 300.000 hektolitara. U skladu s tim bh. vlastima se preporučuje uvođenje proizvodnog praga od 500.000 hektolitara, koji bi imao određenu dinamiku sniženja do potpune usklađenosti s briselskom direktivom u trenutku ulaska Bosne i Hercegovine u EU.

Ibrahimpašić je ocijenio da su se bh. vlasti na dosadašnjem europskom putu slijepo pridržavale akata EU, često i na štetu domaće proizvodnje, dok su, s druge strane, ignorirale legislativu koja bi išla u korist bh. gospodarstva.

“Iskreno se nadam da će našu inicijativu podržati ne samo novi ministar i državne institucije, već i ostale razine vlasti, jer ona ne ide u korist samo domaćih pivara, već i same vlasti koja bi uvođenjem većih trošarina za veće proizvođače i uvoznike dobila i dodatne proračunske prihode”, ističe direktor “Bihaćke pivovare”.

Pivovare u BiH proteklih su godina snažno pogođene naletom uvoznih brendova iz zemalja okruženja koji je doveo do omjera potrošnje od 70 naprema 30 posto u korist moćne inozemne konkurencije.

Na to se od 2008. nadovezala i ekonomska kriza, koja je dodatno oborila potražnju i uposlenost kapaciteta bh. pivovara spustila ispod 30 posto. U Odboru pivarske industrije BiH kažu da je u prva dva mjeseca ove godine nastavljen pad prodaje domaćih piva i to za 20 posto u odnosu na isti lanjski period.

Igor Gavran, ekonomski stručnjak u Vanjsko-trgovinskoj komori BiH, zahtjeve domaćih pivara smatra u potpunosti opravdanim, izražavajući nadu da će novi saziv Savjeta ministara BiH pokazati političku volju za uvažavanje pokrenute inicijative.

“Vlasti su proteklih godina odugovlačile s primjenom zaštitnih mjera čekajući da se promijeni situacija na tržištu piva. Domaći pivari sada su svoj zahtjev bazirali na propisima EU i to se ne može osporiti. Dakle, argumenti postoje i sada je samo stvar političke volje za tehničku realizaciju izmjene zakonske regulative”, smatra Gavran. (Nezavisne novine)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here