BiH nije spremna za ulazak Hrvatske u EU

81

mlijeko-polica-midiVećina uvjeta koji su potrebni da bi se proizvodi BiH mogli naći na hrvatskom i europskom tržištu, nije ispunjena, javlja Radio Slobodna Europa

Bosna i Hercegovina nije pripremljena za ulazak Hrvatske u EU u raznim segmentima, od zakonodavstva pa do osposobljenih laboratorija za pregled robe biljnog i životinjskog porijekla, kao i samih objekata koji služe za proizvodnju, rečeno je tijekom rasprave održane u Bijeljini o ulasku Hrvatske u EU, javlja Radio Slobodna Europa.

Sigurno je da će ulazak Hrvatske u Europsku uniju imati velike posljedice za gospodarstvo Bosne i Hercegovine jer već od 1. siječnja 2013. godine na snagu stupa novi carinski režim o robnom prometu s Hrvatskom, koji se mora odvijati po standardima Europske unije.

Bosna i Hercegovina do sada nije ispunila većinu uvjeta da bi se domaći proizvodi mogli naći na hrvatskom i europskom tržištu, i to svojom krivicom, odnosno krivnjom vladajućih struktura koje su zapostavile obveze prema gospodarstvenicima.

Gotovo ništa nije napravljeno po pitanju osposobljavanja kadrova, specijalizirane opreme, opremanja laboratorija za kontrolu prehrambenih proizvoda, uređenju graničnih prijelaza i prateće infrastrukture, kazao je Duljko Hasić iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

Za BiH je izrazito negativno i to, tvrdi Hasić, što će se sav promet s Hrvatskom i EU odvijati samo preko dva granična prijelaza.

Ako ostane na tome, ‘BiH će imati potpuno oslabljenu konkurentsku sposobnost izvoznika, prvenstveno zbog ogromnim troškova prijevoza, i zbog čekanja’, dodao je Hasić.  BiH traži najmanje pet graničnih prijelaza.

Izgubljeno dragocjeno vrijeme
Postoje tri solucije, ispuniti uvjete, pronaći nova tržišta ili se orijentirati samo na domaće tržište, kazao je Nikola Šarović, ministar za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose BiH.

“Uvjeren sam kako je izgubljeno toliko vremena te ne možemo ispuniti sve uvjete, ali možemo krenuti. Ispunili smo uvjete za izvoz ribe i sirove kože. Ako shvate situaciju u kojoj se nalazimo, možda i pčelari i mljekari imaju šansu”, kazao je Šarović.

Samo za pripremu laboratorija, kupnju opreme i infrastrukturu potrebno je oko 40,9 milijuna eura što nije planirano u ovogodišnjem proračunu. (Bankamagazin)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here